Прочитај ми чланак

Иса Мустафа: Заједница српских општина неће имати извршна овлашћења

0

isa-mustafa-1(1)

Приштина – Иса Мустафа изјавио је данас да ће се српској заједници омогућити да оствари права гарантована Ахтисаријевим планом, „Уставом“ и „законима Косова“.

Додао је да захтеви Српске листе нису неоствариви, укључујући и приватизацију. Мустафа је у интервјуу за Зери рекао да ће асоцијација или заједница општина са српском већином бити формирана, али неће преузети извршна овлашћења самих општина или централног нивоа.

„Остаје да се асоцијација формира, али она никако не може да преузме извршна овлашћења на локалном и централном нивоу. Такође асоцијација је повезана са неколико споразума који се још уопште не примењују. Формираћемо асоцијацију, али и Србија треба да оствари своје обавезе“, рекао је Мустафа.

Коментаришући захтеве Српске листе, Мустафа је навео да повратак расељених Срба треба да буде на основу „закона“ и „Устава“.

Устав гарантује заштиту и повратак црквене имовине, подсетио је Мустафа и додао да се може говорити само о правима која произилазе из пакета Мартија Ахтисарија и „Устава“.

„Премијер Косова“ оценио да је захтев Српске који се тиче приватизације „оправдан, јер треба имати у виду неке специфичности да Срби имају предности у процесу приватизације, пошто имају право да се запошљавају“, казао је Мустафа.

„Међутим, ми сада не можемо повратити оно што је приватизовано, сем ако постоји воља купаца да се одрекну куповине“, казао је Мустафа.

Представници Демократске партије Косова (ДПК), Демократског савеза Косова (ДСК) и Српске листе потписали су 9. децембра Коалициони споразум о начелима за формирање „Владе Косова“.

Споразум предвиђа стварање Асоцијације српских општина, посебан третман прошлих и будућих приватизација у српским срединама, повратак интерно расељених као и повратак узурпиране имовне.

(Бета)