• Почетна
  • СВЕТ
  • Хилари Клинтон: САД никада не треба да буду умешане у тортуру
Прочитај ми чланак

Хилари Клинтон: САД никада не треба да буду умешане у тортуру

0

hilari klinton

Бивша америчка државна секретарка Хилари Родам Клинтон изјавила је да је поносна што је била део администрације која је „забранила илегална изручења и брутална испитивања“ осумњичених за тероризам и истакла да САД никада не треба да буду умешане у тортуру, нигде у свету.

Клинтонова је говорила о важности да држава делује у складу са својим вредностима након што је примила награду Центра за правду и људска права Роберт Ф. Кенеди, на свечаности у уторак увече у Њујорку, пренео је АП.

– Данас можемо опет да кажемо гласно и јасно да САД никада не треба да одобравају или спроводе тортуру нигде у свету – поручила је Клинтонова обраћајући се публици.

– То треба да буде апсолутно јасно као питање и политике и закона, укључујући наше обавезе из медјународних споразума – додала је она.

Ово је прво реаговање Клинтонове на извештај Сената објављен прошле седмице, да је Централна обавештајна агенција (ЦИА) користила неодобрене и бруталне методе испитивања осумњичених за тероризам у периоду након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001.

Клинтонова је рекла да недавни догадјаји у свету, укључујући масовно убиство деце у једној школи Пакистану и опсаду једног кафића у Сиднеју у Аустралији, „треба да ојачају нашу решеност и подвуку наше вредности, које нас разликују од наших противника“.

Она је рекла да би се Кенеди, који је убијен 1968, сложио да је могуће очувати „безбедност од тероризма и смањити криминал и насиље без ослањања на тортуру у иностранству или непотребну силу и претерано хапшење у домовини“.

Клинтонова, бивша прва дама, сенаторка Њујорка и државна секретарка САД, видјена је као највероватнији кандидат Демократске странке за председника, уколико се кандидује на наредним изборима 2016.

(Блиц)