Прочитај ми чланак

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О САМИТУ У БЕОГРАДУ: Три утиска премијера Кине са Самита

0

LI KECIJANG

Премијер Кине Ли Кећијанг изјавио је да сви учесници Самита верују да сарадња са Кином не доприноси само њиховим земљама већ и свеукупним односима Кине и ЕУ.

Износећи своје утиске после обраћања свих премијера учесника форума, Ли је рекао да сарадња треба да буде на више нивоа и у више области. Он је рекао да је стекао утисак да сви сматрају да треба искористи постојеће механизме и проширити их.

Као трећи утисак је изнео да се треба усресредити на приоритете и на предности, а као примере је навео велике потребе земаља централне и источне Европе за развој инфраструктуре с једне стране, и са друге могућности Кине у производњи.

Кећијанг је најавио да би наредни самит Кине и земаља ЦЕЕ могао да буде одржан идеће године у Пекингу, а премијер Србије је изразио наду да ће данашњи разговори допринети бољој будућности држава и грађани региона.

„Већ сад размишљам о механизму 17 плус 1 и то треба да буде симбол наших веза. Тај мост треба да буде једно средство за све ове земље које обећавају много и које очекујем наредне године“, поручио је Ли.

Закључујући данашњи састанак у Палати Србија, Вучић је рекао и да се нада да ће разговори омогућити налажење конкретних решења за инфраструктурне и економске проблеме, што ће привреде земаља региона учинити одрживим.

„Нема сумње да ћемо у будућности имати боље програме и планове, као и да ће их бити више. Сигуран сам да ћемо наћи конкретна решења за наше инфраструктурне и економске проблеме и да ћемо моћи да побољшамо стање наших привреда“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је сигуран да ће земље ЦЕЕ са пријатељима из Народне Републике Кине и компанијама те земље моћи да омогуће својим земљама да ураде нешто боље за своје друштво.

„То ће истовремено омогућити да наше привреде у региону буду одрживије, а за то је потребна политичка стабилност. Све ћемо учинити да то обезбедимо“, закључио је Вучић. Премијер Србије Александар Вучић је захвалио свима што су дошли и изразио наду да ће се наћи конструктивно решење за инфраструктурне и енергетске проблеме и што ће привреде земаља региона учинити одрживим.

Светски медији о Самиту у Београду

Светски медији објављују да је Самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Београду део амбиције Србије да постане кинеска капија за Балкан и Европу.

Инострани медији пишу да Кина самит види као прилику да појача присуство у региону и поспеши везе с ЕУ.

Америчка агенција Асошиејтед прес наводи да је Кина, у покушају да обезбеди пословне везе и повећа политички утицај, у „офанзиви шармирања“ у Источној Европи, где се Европска унија и Русија такође боре за утицај.

Тајминг самита с Кином је значајан, примећује АП, будући да се у овом тренутку Русија, традиционални регионални посредник, бори с дубоким економским проблемима, који су делимично изазвани западним санкцијама због улоге Москве у Украјини.

Америчка агенција подсећа да је руски председник Владимир Путин пре само пар недеља објавио да Москва обуставља пројекат „Јужни ток“.

„За разлику од Москве, која примењује комбинацију економског и политичког притиска на регионалне владе, Пекинг види свој појачан економски утицај на том подручју као шансу да појача и своје везе са ЕУ“, истиче АП.

Дводневни самит у Београду је у Кини представљен као прилика за продубљивање веза с регионом и јачање односа с ЕУ, али не само то – азијска економска сила је заинтересована за велике пројекте у области енергетике, инфраструктуре и другим областима, стоји у извештају АП.

Кина жели, како пише америчка агенција, да подстакне своје економију у тренутку када су трошкови радне снаге код куће у порасту, што ризикује да поремети њен извоз, који представља њену традиционалну економску снагу.

„Кинески инвеститори се надају да ће појачати своје присуство у региону у којем западне компаније можда не желе да предузимају финансијске ризике“, закључује АП.

Самит као иницијатива представља део српске амбиције да постане кинеска капија за Балкан и даље, за Европу, пише агенција Франс прес и додаје да ће кинески премијер Ли Кећијанг на самиту у Београду учврстити планове Пекинга о новој транспортној мрежи – коридору за кинески извоз у Европу.

АФП подсећа да је Ли уочи доласка у Београд најавио да ће Кина предложити изградњу брзе копнено-поморске линије базиране у железничкој прузи Београд-Будимпешта и грчкој луци Пиреј, како би се унапредила регионална повезаност.

Пекинг се нада да ће грчку луку Пиреј, где кинески шпедитерски гигант „Коско“ има 35-годишњу концесију да шири своја два терминала – претворити у ново средиште трговине са Европом, наводи француска агенција.

Пекинг је најавио да је заинтересован за улагања у секторе енергије, пољопривреде и индустрије, као и у инфраструктуру, а на агенди дводневног самита биће и трговина између Кине и овог региона, која је петоструко увећана од 2003. године, закључује француска агенција.

Словеначки медији данас посвећују велики пажњу Самиту у Београду, па тако љубљански „Дневник“ преноси речи кинеског премијера који је изразио интересовање за јачање кинеских инвестиција у региону, између осталог и у мариборској регији, као и за развој туризма.

Агенција СТА пренела је да је словеначки премијер Миро Церар данас имао одвојене билатералне састанке с премијерима Србије и Кине, у чијем је фокусу била економска сарадња.

(Бета, Танјуг, фото: Зоран Жестић)