Прочитај ми чланак

Михајло Пупин добија споменик у Београду

0

pupin

Наредне године у Београду би требало да буде подигнуто неколико споменика, међу којима су споменици великом научнику Михајлу Пупину и добротворки Диани Будисављевић.

Комисија за споменике и називе тргова и улица усвојила је иницијативе за подизање неколико споменика у граду, саопштила је Градска управа, а преноси Танјуг.

Тако ће Београд у 2015. години добити споменик великој добротворки Диани Будисављевић, Аустријанки која је током Другог светског рата спасила више од 12.000 српске деце из усташких логора, као и споменик научнику, проналазачу и великом родољубу Михајлу Пупину.

Захваљујући иницијативи групе грађана, насеље Филмски град на општини Чукарица, ускоро ће красити споменик најмлађем официру Првог светског рата Момчилу Гаврићу.

На предлог грађана са Новог Београда, у Павиљонима ће бити подигнута биста сликара и духовног вође омладине тог краја Павла Никитовића Нике.

На седници је донета одлука и да једна улица у Београду понесе назив по Младену Секулићу – Карлу Малдену, америчком глумцу српског порекла, који ће у главном граду добити и споменик.

Усвојене су и одлуке о постављању спомен-плоче, бисте и додели назива улицама у Београду по академицима Михаилу Марковићу и Николи Милошевићу.

Комисија је, како је саопштено, расправљала и о предлозима за промену назива улица и постављању спомен-обележја других научника и истакнутих личности који су задужили Град и Републику, па је упућен позив свим грађанима да доставе предлоге које ће Комисија размотрити.

Председница Комисије Јасмина Митровић Марић захвалила је грађанима који су поднели иницијативе, рекавши да је задивљена њиховом енергијом и љубављу према Београду.

„Обавеза града и државе је да негује културу сећања. Залагаћемо се да се радом Комисије одужимо прецима, који су били пример чојства за све грађане ове земље“, рекла је Митровић Марић.

Седници Комисије присуствовала је и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, као и грађани који су поднели предлоге за промену назива улица или подизање споменика у Београду.

(РТС)