Прочитај ми чланак

Кина преко Србије хоће тржиште ЕУ

0

jovanovic-radicevic

Кина жели да преко овог дела Европе направи пута за своје производе ка тржишту ЕУ, каже Ненад Радичевић, спољно-политички новинар Политике.

Одржавање Самит 16 лидера земаља Централне и Источне Европе је веома значајно, рекао је Радичевић у Вестима Б92.

„Кина то ради пре свега због тога што смо земље усмерена ка ЕУ и постаћемо део ЕУ. Кина својим улагањима покушава да се инфраструктурно постави да би једног дана своје производе лакше пласирала на европско тржижте“, каже Радичевић.

Владислав Јовановић, некадашњи министар спољних послова, каже да је Србија интересантна за Кину јер има низ предности.

„Србија је једина која се креће у правцу ЕУ, а с друге стране има привилеговане трговинске однсо са Евроазијском унијом и Турском. Кина очекује да Србија буде једна од основних тачака и ми те предности морамо да искористимо“, каже Јовановић.

Радичевић додаје да се нада да би корист од Самита и намере Кине да инвестира могла да буде још већа.

„Ја се надам да ће Србија имати такву корист да ће ЕУ схватити да пропушта прилику да инвестира у Србију и земље Западног Балкану. Када се зна да су ЕУ и САД изгубила од КИне трку у Африци за енергенте, лоше би било да ЕУ изгуби ту трку у њеном дворишту. Због тога се надам да би долазак Кине могао да натера ЕУ да не размишља само о условљавањима према Западном Балкану, већ и о инвестицијама како би грађани брже осетили бољитак“, каже Радичевић.

(Б92)