• Почетна
  • СВЕТ
  • Јацењук: Треба нам хитна помоћ ЕУ и НАТО-а, тешко нам је да се боримо са Русијом
Прочитај ми чланак

Јацењук: Треба нам хитна помоћ ЕУ и НАТО-а, тешко нам је да се боримо са Русијом

0

velika analiza jacenjuk, porosenko klickov bajden8763_157

БРИСЕЛ – Украјински премијер Арсениј Јацењук затражио је од ЕУ хитну финансијску помоћ, а од НАТО да се више ангажује да би се помогло војсци његове земље.

„Тешко нам је да се боримо са нуклеарном државом која је наоружана до зуба“, рекао је Јацењук.

Јацењук је посетио седиште НАТО где је, како је казао, затражио од генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга помоћ у креирању нове стратегије за одбрану и националну безбедност његове земље, пренела је агенција АП.

У разговору са Столтенбергом, Јацењук је позвао Русију да у потпуности испуни из септембра споразум о прекиду ватре, као и мировни споразум.

Столтенберг је рекао да војна алијанса подржава тај позив и да је јасно да Кијев жели да се сукоб реши мирним путем, навео је АФП.

Нешто касније, Јацењук је присуствовао и састанку Савета ЕУ-Украјина. Он је истакао да је украјинска влада посвећена слободном тржишту и правним реформама, али да је економија уништена због сукоба са проруским снагама.

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбедност Федерика Могерини је, на заједничкој конференцији за новинаре са Јацењуком, изјавила да су избори одржани у октобру дали влади у Кијеву мандат за промене и да ће ЕУ бити на страни Украјине.

Агенција АФП напомиње да ће Могерини данас и сутра боравити у посети Украјини.

(Новости)