Прочитај ми чланак

ГУГЛ: Ово је 7 трикова како да усавршите претрагу на интернету (Видео)

0

gugl-google-fejsbuk-industrijska-spijunaza-1328585176-56158

Иако већина уме да користи претрагу помоћу Гугла неки од ових савета ће вам сигурно користити.

Данас свакога кога питате, а ко барем основно може да се служи рачунаром и интернетом, рећиче вам да уме да претражује путем Гугла. Верујемо да је тако. Али колико вас зна неке мале корисне трикове како би та претгара била занимљивија, лакша и напреднија?

Представљамо 7 корисних трикова за претраживање на гуглу како бисте што лакше пронашли оно што тражите на интернету.

1. Користите наводнике

Ово је добро познат и једноставан трик. Ако тражите одређену фразу укуцајте је у Гугл са знаком навода. Ово ће вам посебно користити када желите да видите све резултате претраге који садрже индентичну фразу коју тражите. Дакле ако тражите специфичну фразу у којој вам је битан одређени ред речи у њој обавезно када претражујете стављајте наводнике.

2. Користите *

Овај начин претраге је мање познат. Наиме када нрп желите да пронађете неку песму а не можете да се сетите целог стиха – недостаје вам нека реч – онда ту ускаче звездица (*). Тако ће гугл потражити реч која недостаје. Укуцајте нпр „with a little * from my friends“ (без наводника).

3. Користите знак –

Врло згодан начин претраге када под једним појмом који тражите добијате и оне резултате које не желите. Нпр занима вас јагуар али не желите да вам изабцује моделе аутомобила. Онда једноставно укуцате „јагуар -цар“ (без наводника)

4. Претражите одређене сајтове по кључним речима

Желите нпр да на сајту Тимес.цом претражите све о Бараку Обами или Владимиру Путину. Онда ћете једноставно укуцати „Vladimir Putin site:TIME.com“ (без наводника).

5. Претражите новинску архиву

Опција „Google News“ вам омогућава такође и да претражите многа позната новинска издања још из давне 1880. године. То можете учинити на овом линку.

 

6. Користите „VS“

Не можете да се одлучите шта бисте спремали за вечеру – хамбургер или пицу? Једноставно укуцајте „burger vs. pizza“ (без наводника) и добићете детаљну анализу од калорија па до нутритивне вредности.

7. Претражујте фотографије

Сигурно вам се дешавало да налетите некад на фотографију која вам је однекуд позната. Или једноставно желите да знате одакле „долази“ нека фотографија. Сачувајте је на ваш рачунар. Потом уђите на Google Images (видећете мали знак у облику фотоапарата) и ту аплоудујте фотографију коју сте претходно сачували.