Прочитај ми чланак

Буџет за 2015. годину наговештава отпуштања у јавном сектору

0

kabinet-vlada-srbije-ivica-dacic-aleksandar-vucic-1341865013-183649

Тајне више нема – догодине ће бити отпуштања у јавном сектору. Иако је јасно да је постигнут политички договор да се о томе не говори, из Нацрта буџета за 2015. годину, у који је „Политика” имала увид, види се да у јавном сектору има прекобројних и да су предвиђена средства за њихове отпремнине.

У два министарства, како показује нацрт државне касе за следећу годину, резервисан је новац за решавање вишка запослених. Укупно, за то је предвиђено 22,3 милијарде динара. У буџету Министарства рада планирано је да се за „подршку решавања радно-правног статуса вишка запослених”, како дословце пише у овом документу, потроши 20 милијарди динара. Од тога, 16 милијарди је предвиђено за такозвани „транзициони фонд”. Распоред и коришћење ових средстава уредиће се посебним актом владе. Иначе, и у 2014. години је за решавање статуса предузећа у реструктурирању било предвиђено 15 милијарди динара. Међутим, рокови за завршетак тог процеса су померени па је по том основу остварена „уштеда”. Реч је о зајму Светске банке од 150 милиона евра, који би, бар према досадашњим најавама, требало највећим делом да се користи за отпремнине. Сада је, вероватно због раста курса, буџетиран нешто већи износ него 2014. године.

Преостале четири милијарде динара намењене су за трансфере Националној служби за запошљавање за „финансирање програма мера активне политике запошљавања и за исплату посебне новчане надокнаде”, а трошење тих пара, опет, уредиће се актом владе.

На још једном месту у буџету, међу расходима Министарства здравља, предвиђена су средства за отпремнине. За вишак запослених у здравственим установама планирано је 2,3 милијарде динара. Уколико се рачуна да је просечан радни стаж оних који узимају отпремнине 20 година и да добијају 300 евра по години стажа, онда једноставном рачуницом може да се дође до одговора колико је запослених у здравству вишак. То значи да би нешто више од 3.000 људи, који раде у здравственим установама, догодине могло да остане без посла. То, међутим, нико званично јуче није могао да нам потврди. Ако би се иста рачуница применила на укупан износ (22,3 милијарде), онда се долази до тога да је 30.000 људи у јавном сектору вишак, што опет нико званично не може да потврди.

Иначе, у преговорима са Међународним монетарним фондом договорено је да се трошкови рада у јавном сектору смање за пет одсто. Новинари су то касније прерачунали, па се по медијима појављивао податак да је 25.000 људи у јавном сектору вишак.

Својевремено је и министарка Кори Удовички за „Блиц” споменула исти износ, али је касније неколико пута истакла како није суштина реформе јавног сектора број оних који ће остати без посла. Да запослене у јавном сектору не треба плашити отказима, поручио је недавно и министар Жељко Сертић. Јавна предузећа најпре морају да се реорганизују, а евентуални вишкови биће утврђени на основу озбиљних анализа. Како је рекао надлежни министар смањивање броја запослених у јавним предузећима не иде преко ноћи, на томе ће се радити плански, по врло јасним критеријумима, на основу комплетне анализе. Он је навео да ће известан број људи из јавних предузећа отићи у пензију, али и да ће део запослених прећи у приватан сектор. И министар финансија Душан Вујовић досад није јавно говорио о томе колико људи ће остати без посла. Према његовим речима, то ће зависити од рационалности јавног сектора, а то значи да су приходи већи од расхода.

Економиста Александар Стевановић каже да, пре него што се људи отпусте, треба направити систематизацију и мерити учинак запослених у јавном сектору. У здравству, на пример, постоји истовремено и вишак и мањак, зато пажљиво треба урадити ту анализу. Како каже још у време док је био у Министарству привреде као сарадник министра Саше Радуловића била су планирана средства од 15 милијарди за завршетак процеса реструктурирања. Тај износ требало је да покрије заостале зараде, порезе и доприносе и трошкове отпремнина оних који остају без посла.  

А. Телесковић

(Политика)