Прочитај ми чланак

Емир Кустурицa: Зашто је Србија „кост у грлу“ ЕУ?

0

kusturica-fonet

Режисер Емир Кустурица сматра да Србија и у будућности треба да настави да се максимално бори за своју неутралност и да буде евроазијски мост.

Кустурица: Нисмо очекивали од садашњих власти у Србији да ће бити „кост у грлу“ ЕУ и да ће моћи да се одупру пристисцима да уведу санкције Русији

Кустурица је оценио да је Србија имала храбрости да се не придружи западним санкцијама против Русије и да позиција Србије и у будућности треба да буде паметна. Он је рекао да није уверен да је заиста цела Европа хтела да се придружи санкцијама против Русије, те да не разуме зашто неки мисле да могу да третирају Русију исто као и Србију, која добро зна шта су санкције.

Кустурица је навео да је и Немачка, која би требало да буде локомотива, морала да уведе санкције Русији, јер има шефа, те додао да га све то подсећа на капиталистички фатализам где „уништаваш неког, иако си свестан да на тај начин уништаваш и себе и своје етичке норме“.

– Нисмо очекивали од садашњих власти у Србији да ће бити „кост у грлу“ ЕУ и да ће моћи да се одупру пристисцима да уведу санкције Русији. Али, сада имамо могућности да проширимо економске односе са Москвом – рекао је Кустурица за руску телевизију „Цариград“.

Он сматра да је председник Владимир Путин наљутио Американце када је затворио америчку Агенцију за међународни развој у Русији, која је покушала да утиче на ту земљу и измени концепцију њеног развоја.

– Али, то више није царска, нити совјетска Русија. Ово је Русија која покушава да буде модерна земља – истакао је Кустурица, наводећи да се данас живи у времену у коме је потврда да је неко у праву ако може да направи „ајфон“.

Кустурица каже да је апсурд поредити Путина са Слободаном Милошевићем, као што је урадио колумниста листа „Гардијан“, јер Милошевић није имао ниједну атомску бомбу и пао је на провокације Запада, на које Путин није. Он је навео да је проблем Русије што своја богатства не уме да претвори у језик механизама утицаја и што није отворена за конфронтације. Према његовим речима, квалитет Путинове политике је у томе што се он не меша у унутрашње ствари земаља, као што је Украјина, и поред директних провокација.

Кустурица је рекао да на планети расте број становника, да се развија тенхологија, али да добро живе само привилеговани, те подсетио на различите аршине новог западног света, који је потпуно нелогичан, али покушава да заузме своје „место под сунцем“.

– Савремени свет полази од тога да није толико важно ко контролише територију, нити је важна нација, али ми видимо да је то у ствари важно и главно је питање када ће се завршити наше стрпљење – оценио је Кустурица.

 

srna