Прочитај ми чланак

Арапи купили и Скотланд јард

0

Britain Scotland Yard

Чувена зграда Скотланд јарда, седиште лондонске полиције, прешло је у власништво арапских инвеститора из „Абу Даби фајненшел групе“ за 370 милиона фунти.

Здање које је имало запажене „улоге“ у многим филмовима и серијама, тако постаје други лондонски симбол након „Краставца“, који су у последње време купили странци.

Детективи и бобији ће се тако преселити на другу локацију, а инвеститори ће скинути чувену таблу „Њу Скотланд јард“ и реновирати комплекс, у ком ће се наћи станови, канцеларије и један хотел.

Група инвеститора из Абу Дабија је земљиште површине 6.900 квадратних метара платила чак 120 милиона фунти више од почетне цене, а биртански медији аукцију описују као „екстремно такмичарску“.

Продаја зграде у пословном комплексу изграђеном шездесетих година прошлог века оцењено је у кабинету градоначелника Лондона Бориса Џонсона као „кључни посао“, који ће грађанима Лондона омогућити већу безбедност и полицији боље услове.

„У овој ситуацији сви добијају. Полицајци ће добити нову опрему, грађани Лондона модерну, ефикасну полицијску службу какву заслужују, а јавна каса 100 милиона фунти за наше школе и болнице“, рекао је заменик шефа криминалистичког одељења Стивен Гринхал.

Иако је продаја оглашена у септембру са почетном ценом од 250 милиона, уз очекивања да се обави тек 2015. године, зграда у на адреси 10 Бродвеј привукла је много пажње.

„Продајемо застарелу зграду чије капацитете нисмо користили. Сада не само да можемо да заштитимо то богато наслеђе, већ и да финансирамо ново седиште полиције, опремимо бобије. Овај кључни посао нам омогућава да сачувамо своју прошлост, али и да садашњем ‘Мету’ (полицији) дамо финансијску ињекцију која ће им помоћи да одрже Лондон безбедним“, рекао је градоначелник Џонсон.

Полиција се сели у зграду „Кертис Грин“, што ће на годишњем нивоу уштедети шест милиона фунти.

Лондонски медији подсећају да „Абу Даби Фајненшел група“ већ реновира једну зграду у непосредној близини Бакингемске палате и да представља још једну од компанија са Блиског истока и из Азије које купују вредне некретнине у британској престоници.

(Б92)