Прочитај ми чланак

ПЉАЧКАШИ СРБИЈЕ: Тајкуни нас завили у црно, дугују Србији милијарду евра!

0

bogicevic-percevic-beko-peconi-marko

Ако похапшени капиталисти Мирослав Богићевић и Горан Перчевић и њихови другови по дугу Милан Беко, Предраг Ранковић Пецони и Марко Мишковић не врате држави и банкама близу милијарду евра дуга, њихове неизмирене рачуне намириће порески обвезници Србије са по 300 евра по појединцу, показује рачуница Курира.

Цех бахатости српских тајкуна и државе из времена одобравања кредита без гаранција и игнорисања пореских дугова врло вероватно платиће 3,4 милиона пензионера и запослених у Србији. На њихова плећа ће се, као и у другим случајевима до сада, напослетку свалити финансијске последице испражњених каса пропалих државних банака и Пореске управе, које су ова петорица завила у црно.

Повериоци

Да је овај сценарио готово известан показује и податак по коме су задужења неких од њих према банкама и држави већа и неколико пута од вредности њиховог капитала, што указује да из њихових, до јуче пуних каса дугови неће моћи да се наплате.

То је управо и један од разлога због којег грађани не би требало да се радују хапшењу неких од њих, посебно власника „Фармаком концерна“ Мирослава Богићевића, који банкама, држави, запосленима, али и повериоцима дугује близу 700 милиона евра! Наиме, његов дуг само према банкама – а задужио се чак у њих 18 – износи око 500 милиона евра, сазнаје Курир од извора који је упућен у пословање „Фармакома“.

Богаћење

– Кад се томе дода и дуг према држави од 14 милиона евра по основу пореза, затим око 60 милиона које дугује добављачима и око 10 милиона евра за неисплаћене плате, онда је за Богићевића затвор ваздушна бања. То кажем јер се код грађана његово затварање доживљава као плаћање цеха за неправду и незаконито богаћење. Али није баш све тако, јер имовина „Фармакома“ је процењена на 10,4 милијарде динара, што је неколико пута мање него што су његови дугови. Пошто нема одакле да се наплате дугови, сви су изгледи да ће њих платити порески обвезници – каже за Курир један од дугогодишњих руководилаца у „Фармакому“.

Поред Богићевићевих дугова, на леђа пореских обвезника пашће и 215 милиона евра дуга власника „Интеркомерца“ Горана Перчевића, који заједно с колегом из Шапца увелико краси странице рубрика хронике. И он је завршио иза решетака, пошто се задужио код 29 банака од укупно 31, колико их је било на српском тржишту, али није одолео ни изазовима повољности Фонд за развој, где је добио чак 5,5 милијарди динара, које такође није вратио. Држави дугује и 75 милиона динара по основу пореза. Ни он банкарска и пореска дуговања неће моћи да покрије из капитала својих компанија, који су процењене на 6,1 милијарду динара.

За разлику од њих двојице, дуговања власника „Луке Београд“ Милана Бека, затим власника „Мера инвеста“ Марка Мишковића и власника пословног система „Инвеј“ и фабрике цигарета „Монус“ Предрага Ранковића Пецонија везују се само за државу.

Према последњем извештају Пореске управе, овај тројац држави дугује ни мање ни више него 2,2 милијарде динара. Поред тога, Пецони је својевремено из Фонда за развој „потпомогнут“ са 404 милиона динара, док друга двојица нису на списку дужника Фонда. 

Млађен Ковачевић
ВЕЗЕ С ПОЛИТИЧАРИМА ГАРАНЦИЈА

Стручњаци тврде да су поменути бизнисмени, то јест њихови привредни системи, имали сличан концепт пословања, а то је да су и поред ниског нивоа капитала добијали високе зајмове захваљујући, пре свега, везама с политичарима.

– Те везе с политичарима сада ће плаћати порески обвезници Србије јер гашење пропалих банака мора да се надокнади. Неколико тајкуна је уништило четири државне банке и једну приватну и сви ћутимо о томе. Где је граница тога и да ли грађани треба да преко својих леђа плаћају цех њихове бахатости? Треба испитати ко је од политичара утицао да кредите добијају тајкуни. Не треба изузети и одговорност НБС, која је морала све то да контролише – каже за Курир професор економије Млађен Ковачевић. 

Мирослав Богићевић (иза решетака) „Фармаком концерн“
– Задужен у 18 банака
– Власник 14 фирми у оквиру концерна
– Вредност имовине 10,4 милијарде динара
– 500 милиона евра банкарски дуг
– 14 милиона евра порески дуг
– 10 милиона евра дуг запосленима
– 60 милиона евра дуг добављачима

Горан Перчевић (иза решетака) „Интеркомерц“

– Задужен у 29 банака
– Вредност капитала у компанијама 6,1 милијарду динара
– Узео 34 зајма без покрића укупне вредности 1,4 милијарде динара само од Универзал банке
– 210 милиона банкарског дуга
– 625.000 евра пореског дуга

Милан Беко „Лука Београд“ и „Лумацо“
– 1,17 милијарди динара пореског дуга

Предраг Ранковић Пецони „Инвеј“ и „Монус“
– 160 милиона динара пореског дуга
– 404 милиона динара зајма из Фонда за развој

Марко Мишковић „Мера инвест“
– 878 милиона динара пореског дуга 

(Курир)