• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • НА БАЛКАНУ СЕ СТВАРА ИСЛАМСКИ ЛУК, којим ће опколити све православне државе
Прочитај ми чланак

НА БАЛКАНУ СЕ СТВАРА ИСЛАМСКИ ЛУК, којим ће опколити све православне државе

0

turska-protesti

Чланак господина Хиладакија (испод), односи се на посету Турског муфтије 31.10.2014 године, иначе председника управе за верске послове Републике Турске (Диyанет) Мехмета Гормежа Скопљу, где је након одржане хутбе (намаза-муслиманске молитве петком) у Мурат-пашиној џамији у Скопљу, главном граду Македоније, одржао проповед, у којој је истакао солидарност са муслиманима Скопља и Македоније.

Председник турског Дијанета, Муфтија Мехмет Гормез поручује, да ће Турска заштити Муслимане у Македонији и читавом Балкану и то осећа као обавезу и највећу дужност садашња исламистичка Турска.

Председник Управе за верске послове Републике Турске и муфтија, чини гест, који се зове верска дипломатија, као део Турске увертире за Херсонски сценарио, са идејом да сво муслиманско становништво полуострва, оквалификује угроженим и узме под своју заштиту.

Циљ је, да се на Балкану створи исламски лук, којим ће се заобићи (или опколити) православне државе, укључујући и Грчку.

Турска „неоотоманска“ спољна политика у пракси.

Политички гест високорангираног турског муфтије, пробудио је анти-исламски и анти-турски рефлекс бугарске владе, у којој турска мањина чини 10% становништва.

И наравно, нико из владајуће структуре ово не примећује нити узима за озбиљно.

Наш чланак има за дужност, опет да подсети на прошлогодишње ексклузивне вести о екуменистичкој веронауци (индоктринацији) наших официра, који су присуствовали прошле године на Вишим интердисциплинарним Војним (Грчким) школама, предавањима професора Богословског Аристотел универзитета у Солуну, г-ђе Кускуре.

На предавањима су наши будући официри сазнали, да је наша верска дипломатија екуменизам (универзализам), међусобно разумевање различитих верских јеретичких група, итд.

Реалност је далеко суровија и разликује се од ружичасте екуменистичке идеје, која постоји у главама домаћих „међународних-поета“.

Исламска Турска користи верску дипломатију за стицање савезништва који ће служити њеним интересима, а ми користимо екуменизам да обезвредимо нашу самосвест и хрлимо у алијансе против сопствених интереса.

То ствара око наших држава исламске лукове, сабијајући нас у окружење, док ми сами чувамо ислам у нашој Отаџбини.

erdogan 100 miliona turaka

Турски верски лидер промовише јаку пан-исламску активност под покровитељством Исламске Турске

Написао: Никос Хиладакис

Јака пан-исламска активност, под покровитељством исламске Турске у последње време, бива све више изражена, недавно демонстрирана од високорангираног турског муфтије Мехмета Гормеза, веома активном посетом на Балкану, али која данас изазива неке почетне реакције и бугарске стране.

Подсећамо да је 1. новембра 2014 године, председник управе за верске послове Републике Турске и муфтија Мехмет Гормез, веома важном по Турску и Македонију верском посетом, учинио корак, сусревши се са многим имамима и верским лидерима муслиманске заједнице у Македонији, у пратњи више турских верских великодостојника и новинара.

Председник Управе за верске послове Републике Турске Мехмет Гормез после намаза, (муслиманске молитве), одржао значајну проповед, у којој је нагласио велику солидарност између турске и македонске владе и поручио да муслимани имају важне и мање важне припадности и да се верници не требају бавити неважним стварима.

Посета је искоришћена да се обави и венчање ћерке председника Управе за верске послове Турске Мехмета Гормеза, Мубере Гормез, и њеног изабраника Недима Емина, одржаног у македонској престоници Скопљу у присуству бројних званица међу којима су се нашли и представници и лидери исламских заједница земаља региона.

Венчању у скопском угоститељском објекту Калабрија поред Гормеза присуствовали су министар у Влади Македоније Фуркан Чако, турски амбасадор у Македонији Омур Шолендил, македонски реису-л-улема Сулејман Реџепи, бугарски муфтија Мустафа Алиса, косовски реис Наим Трнава, словеначки муфтија Неџад Грабус, црногорски реис Рифат Фејзић, гувернер турског града Бурса Мунир Каралоглу и градоначелник тог града Реџеп Алтепе.

Церемонија венчања у складу са исламским прописима одржана је уз учење одломака из Кур’ана, а молитве на албанском и босанском језику упутили су муфтије Трнава и Грабус.

Али оно што изазива нашу пажњу у проповеди турског реиса Гормеза, су изјаве, да ће Турска заштитити скопске и македонске муслимане, као и муслимане широм балканског региона, јер данашња исламска Турска ово осећа као обавезу и најузвишенију дужност.

У проповеди Мехмета Гормеза, још једном истакнуто, да ће Турска од сада настојати на снажном присуству на Балкану и шире, у циљу повезивања и координирања свих муслиманских заједница.

Посета турског реиса Гормеза и муфтијина молитва за муслимане од великог је симболичког значаја, јер је худба одржана у Мурат-пашиној џамији у Скопљу, главном граду Македоније, коју је изградио Мустафа Паша 1492 године и симболизује отоманско освајање и исламску доминацију на централном Балкану.

У последњих неколико година џамија је оштећена, појавиле се теже пукотине на главној згради и уз финансијску подршку „турске заједнице Скопља“, (ТИКА), коју финансира Турска, штета је санирана и сада служи као главни центар промовисања туркоисламске пропаганде у држави.

Посебно је значано напоменути, да су усиљене активности Мехмета Гормеза већ изазвале почетне реакције чак и у суседној Бугарској, где, као што је познато, постоји значајна муслиманска мањина, коју Турска на било који начин настоји да придобије.

Како лист Заман напомиње, (11/11), бугарски председник Росен Плевнелијев, оптужује Турску да промовише исламску пропаганду у земљи, тако да, како сматра бугарски лидер, забрињава појава џихадиста у Бугарској (односи се на публикацију новина Ватан, од 30. октобра 2014 год. под називом, „Булгар ИСİД милитанларı üлкеде паник yараттı“, тј, „Бугарски милитанти ИСİД-а џихадисти, изазвали панику у земљи“).

Бугарски председник је отишао још даље и затражио од Бугарске телевизије да обустави емитовање Дневника на турском језику, упркос чињеници да муслимани, који користе турски језик, у Бугарској наводно, чине 10% становништва.

И док се ово одиграва у ширем суседству Грчке, где хиперактивни Турски високорангирани муфтија тежи свим средствима на стварању нових и изузетно динамичних исламских лукова на нашој северној граници (Грчкој), ми овде у нашој земљи, колевци Православља, пружамо подршку у изградњи џамија по већим градовима и буквално стварамо опасно буренце барута у срцу Грчке.

Џихадисти су већ, ако не у Грчкој, онда на нашој северној капији.

Никос Хиладакис, Новинар-писац и турколог

(Интермагазин)