Прочитај ми чланак

Ниш: Четири године живе у мраку, децу греју уз свеће!

0

nis-zive-bez-struje

Власници новосаграђених станова у Јесењиновој улици већ четири године живе без струје. Након вишегодишњег прегањања са инвеститором који им је продао станове, од светла и нормалног живота сада их дели право својине над трафостаницом.

Још док зграда са 34 стана није била потпуно завршена, новим власницима станова препоручено је да је боље да се уселе одмах, како им неко не би „упао“ у нови дом. Инвеститор Томислав Ђорђевић из Ниша, власник фирме „Градом компани“, требало је да им у што скоријем року преда лифт, сређени подрумски простор, али и да сагради трафостаницу.

Станари тврде да га од тада нису видели, а трафостаницу су добили тек прошле године. Проблем је што трафостаница не може да почне да ради док не пређе у државну својину као поклон од инвеститора.

Бранка Перић (53) животну уштеђевину уложила је у стан од педесетак квадрата, у коме већ четири године животари уз свећу, плинску боцу и шпорет „смедеревац“.

– Осећам се немоћно и преварено. Живим као у 18. веку, воду грејем на шпорету, а у купатилу палим кандило да не бих пала – очајна је Бранка.

У стану изнад живи шесточлана породица, међу којима је и десетомесечна беба.

– Довијамо се на разне начине да нам буде топло и чисто због бебице, али не можете ни да замислите колико нам је тешко – прича своју муку Ружица Крстић.

Према речима станара, у последње четири године, покушавали су на разне начине да ступе у контакт са инвеститором. Претпостављају да се налази у Црној Гори, а кажу да често мења телефоне, тако да уопште и не могу да сазнају да ли су потребни папири предати и када могу да очекују да добију струју.

– Трафостаница је прошла интерну контролу нишке електродистрибуције. Али тада је на снагу ступио нови закон о јавној својини, по коме трафостанице морају да буду у власништву државе – каже Драган Иванковић, председник кућног савета.

У нишкој електродистрибуцији потврдили су да се у овом случају чека на одговор из Републичке Дирекције за имовину, али и употребна дозвола за трафостаницу коју издаје нишка Управа за планирање и изградњу.

– Држава нама даје трафостаницу на управљање – рекао је Драгослав Павловић, шеф кабинета генералног директора ПД „Југоисток“. – Ми смо тај објекат прегледали, тако да ће са добијањем употребне дозволе она бити стављена у погон.

ПРЕДАТА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Инвеститор Томислав Ђорђевић тврди да је исплатио све што је било потребно и потврдио да је предао документацију републичкој Дирекцији за имовину.

– Није моја кривица што се закон у међувремену променио – тврди Ђорђевић.

Власници станова су, иначе, поднели више од тридесет кривичних пријава против Томислава Ђорђевића и његове фирме „Градом компани“.

(Вечерње новости)