Прочитај ми чланак

СПРЕМИТЕ СЕ: Чека нас талас поскупљења

0

siromastvo-1

Од јануара до октобра 2014. малопродајне цене у просеку су повећане 2,2 посто. Најчешће су се мењале цене пољопривредних производа.

Током ове године често смо гледали у небо, јер цене хране највише зависе од временских прилика и међународних односа. Од децембра 2013. до октобра 2014. године највише су поскупеле поморанџе за више од 80 посто, сладак купус готово 70 посто, лимун више од 50 процената, обавезно ауто-осигурање и телефонска претплата готово 30 процената, наводи РТС

У истом периоду највише су појефтинили краставац за око 60 одсто, парадајз више од 20, црни лук око 15, шећер више од 20 процената, а уље и детерџент у просеку су јефтинији десет одсто.

– Највећа инфлација у прошлој години била је у првој половини године. Она је износила 12 посто и онда почела да пада до краја године. У 2014. години у јануару месецу инфлација је била 3,1 посто, а може се казати као куриозитет да је у четири месеца била дефлација. Цене су биле мање него у претходном месецу – наводи Андра Милоић, помоћник директора Републичког завода за статистику.
Економисти сматрају да је ниска овогодишња инфлација последица слабе домаће тражње, релативно стабилног курса, стабилних цена и врло добре пољопривредне сезоне.

– Оно што можемо очекивати у 2015. години је да ће с пролећа доћи до раста цена и то по основу повећања регулисаних цена, на пример струје, што је доста вероватно. Са друге стране имаћемо и ефекат раста цена по основу депресијације курса – каже економиста Горан Николић.

Напомиње и да ће најзад нова пољопривредна сезона вероватно донети неки благ раст цена хране које знатно утичу на укупну инфлацију.

Како РТС сазнаје, ускоро ће ипак доћи до лаганог раста цена неких производа.
– Поједини добављачи најављују корекције цена појединих производа.То су категорије кућне хемије, козметике, кафе, воћа и поврћа. Ми ћемо у преговорима са добављачима инсистирати на томе да цене остану стабилне и да буду на најнижем нивоу. Гледаћемо да све оно што може да појефтини и да појефтини – наводи Милош Гарић из трговачког ланца „ДИС“.

Током 2014. године, која полако измиче, на акцијским снижењима најчешће су били месо, месне прерађевине, кондиторски производи и кућна хемија. Управо ти артикли имају велики утицај на кућни буџет, па се очекује да трговци наставе са акцијама и наредне године.