Прочитај ми чланак

The SАКЕР: Руси су просто јадни што се тиче јавног информисања

0

ruska propagandad

Јучерашњи споразум Русије и Турске је звекнуо Европску унију бар колико и руске реталијаторне санкције, забрана увоза европских пољопривредних производа. Човек би помислио да ће са таквом победом Руси једва чекати да је мало образложе, па и да од тога направе какав добар ПР.

Али јок.

Управо сам посетио енглеску верзију странице руског председника у нади да ћу наћи потпун превод конференције за новинаре Путина и Ердогана. Погледајте шта сам нашао:

Јесте. Шах.

А шта има на енглеској страници Министарства спољних послова:

Јесте. Министарство спољних послова мисли да 22. новембар спада у “Актуелно”.

Тешко да би се за мене могло рећи да сам велики поштовалац Стаљина, али када видим како ови људи раде не могу а да не мислим о томе како би у Стаљиново време били пострељани као саботери …

Тачно чујем неке од вас – антидржавне либертаријанце – како мисле да држава једноставно не уме и да за већину ствари није способна. Мислите да је само држава таква ? Ха ! Погледајте данашњу страницу “Гаспрома”:

Јесте. Тако мегагигант тежак ко зна колико милијарди долара схвата “информисање”. У мојој бакалници умеју боље …

Многи у свету мисле да је Русија сатерана у ћошак, да губи Други хладни рат против Империје, да руска привреда само што није пукла, да санкције имају драматичне последице, и тако даље, итд. Делом, то је због излагања “Идиот тјубу” (телевизији, коју многи у Русији називају Зомбо-кутијом, кутијом која од људи прави зомбије) и другим масмедијима. Али, као што рекох, то је само делимично објашњење. Главни кривци су руска држава и руски државни медији – укључујући РТ – који по свему судећи не знају ни основни ПР, као:

1) Када се нешто важно дешава, крваво радите на томе да пружите симултане преводе на све важније језике, поставите видео снимак и обезбедите транскрипт.

2) Проверите да ли су добре инфографике, фотографије, снимци и презентације доступни новинарима и блогосфери.

3) Обезбедите контакт информације о појединцима који би одговарали на питања, помогли у организовању интервјуа, пружали основне информације, итд.

Али јок, не у Русији. Очигледно да се у Русији сваки успех мора да крије као да је каква срамота.

Мислим да се Порошенков режим (опет) осрамотио постављајући странце за министре. А опет, када видим како су Руси у јавном информисању апсолутно и терминално некомпетентни, пожелим да престану да се брукају и да ангажују неку америчку ПР фирму. Погледајте сајт Министарства спољних послова. Будимо искрени, америчка клинарија, средњошколци, би урадила боље.

Тужна стварност је да је поштено “покривање” руских политичких догађаја из иностранства изузетно фрустрирајуће и разочаравајуће искуство. Добијате тачно НУЛА помоћи од људи који би требало да буду највише заинересовани за ваш труд. Хвала Богу на руској блогосфери која је препуна посвећених и талентованих људи (Пуковник Касад, Ана вести, Казура, Јужни фронт, Анти-Мајдан и многи, многи други), који раде, у свом слободном времену, оно за шта се на Западу плаћају да раде високоплаћени професионалци.

Добро де, Русија ће на крају победити и на крају ће свима постати јасно да ЕУ не може да заузме Русију, као што ни Англоционистичка империја не може да победи и заузме “Русија+Кина комбинацију”. Ма временом ће људи схватити чак и то да су Русија и Кина сковали стратешки савез који их чини моћнијима од САД, ЕУ и НАТО заједно. Али стварно се надам да ће Путин наћи времена да поотпушта све имбециле задужене за руско јавно информисање, поотпушта их и замени са новом генерацијом младих Руса који схватају шта и како се мора радити. Или то, или да запосли Амере.

Извор: The Vineyard of the Saker: Saker rant: Russians are just pathetic at public information
Превод: Ћирилизовано за The Saker  Српски