Прочитај ми чланак

Руско ослобађање од долара

0

 

ruski spoljni dug usd

Упркос самозадовољним причама на Западу да је Русија „изолована“ и плаћа „цену“ санкција због понашања у Украјини, најновији подаци указују да је стварна ситуација умногоме другачија.

Прво, одлив капитала је драматично успорио у трећем кварталу (од 23,7 милијарде долара у другом кварталу до 12 милијарди у трећем), док је у септембру – први пут од септембра 2013. – забележен прилив.

Друго, руски вишак на рачуну је далеко већи него што се очекивало – 11,4 милијарде долара, наспрам очекиваних 8,8 милијарди – због повећане трговине.

Треће, и можда најважније, Русија је отплатила огромну суму од 52,8 милијарде долара иностраног дуга, у склопу Путинове „де-доларизације“ рекордним темпом, чиме је спољни дуг пао на најнижи ниво од 2012.

По извештају Голдмана трговински биланс и приходи су се драстично поправили:

Тренутни салто на рачуну за трећи квартал је 11,4 милијарде долара суфицита, изнад очекиваног суфицита од 8,8 милијарди и далеко изнад малог дефицита од 0,7 милијарди долара у трећем кварталу 2013.

По нашим сезонски прилагођеним проценама, садашњи салдо је на 3,8% БДП-а, од надира од 1% у другој четвртини 2013 и 1,6% за целу 2013.

Побољшању тренутног салда допринеле су како трговина, где је увоз смањен због слабости рубље и смањења домаће потражње, тако и приходи.

По нама је потоње могућа последица или цикличних или структуралних узрока, које не можемо прецизно да утврдимо, али наше прогнозе свеједно предвиђају да ће текући салдо остати на путањи раста.

За то време:

Одлив приватног капитала за овај квартал био је 13 милијарди долара, нешто већи од 10 милијарди у трећем кварталу 2013. и сличан цифрама из другог квартала.

*РУСКИ ОДЛИВ КАПИТАЛА У 3К ПАО НА $13 МИЛИАРДИ ОД $23,7 МИЛИЈАРДИ У 2К

*РУСИЈА У ЈУНУ ИМАЛА НЕТО ПРИЛИВ КАПИТАЛА ОД 11,6 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА, КАЖЕ ЦЕНТРАЛНА БАНКА 

Jун је био први месец са нето приливом капитала од септембра 2013, каже се у изјави Централне банке.

На крају, „де-доларизација“ се убрзава руском отплатом страног дуга највећом брзином од краха Браће Лиман (Lehman Brothers)…

„Изолација“, нема шта!

Превод: Небојша Малић

(Стање ствари)