Прочитај ми чланак

Нова правила за радне мигранте у Русији

0

migranti

Од првог јануара 2015. године у Русији ступају на снагу нова правила радне миграције. Квоте за коришћење стране радне снаге се укидају. Како би легално радио ба територији Русије, странац треба да добије патент.

Од нове године у Русији ће важити јединствена правила за све радне мигранте. Сада они који раде код физичких лица, на пример, дадиље, треба да купују патент. А они који желе да раде рецимо на грађевинском објекту код правног лица, пролазили су без патента. Али у том случају сву процедуру легализације странца у Русији послодавац је преузимао на себе. При томе дешавало се да савесни радник даје своја документа, а послодавац не направи документа на одговарајући начин. На крају приликом провера се испостављало да странац борави у Русији нелегално и мора да буде депортован.

Према новим правилима неће више бити нечег сличног. Од сада странац који долази у Русију да заради сам одговара за потребна документа. Како би добио дозволу за рад, треба у року од 30 дана од доласка у Русију да се обрати органима ФМС и да да пасош, миграцону карту, уговор о медицинском осигурању, потврду о одсуству инфективних болести и ХИВ инфекције, сертификат о знању руског језика и основа руске историје и културе, да преда отиске прстију и да се фотографише. У том случају може да купи патент.

Цена патента за сваки регион ће се одређивати самостално, али она не може да буде нижа од 1586 рубаља 40 копејки (око 40 долара) месечно – то је федерални минимум. Максимална цена патента није означена, и у томе може да се крије проблем, сматра магистар економије, директор Центра за миграциона истраживања Дмитриј Полетајев:

Сматрам да је увођење патента за оне који раде за правна лица несумњиво позитивна вест. Питање је само како ће бити реализована ова иницијатива. Ако патенти буду врло скупи, без обзира на укидање квоте за запошљавање стране радне снаге, може да испадне тако да део оних који раде сада оду у сиву економију. Несумњиво, то је лоше. Не зна се како ће на то реаговати сами мигранти. Да ли су они спремни да плате пет хиљада рубаља или сто долара месечно, на пример? Мени се чини да би ефикасније било ставити макар у прво време једно две хиљаде месечно, како би се сви научили да треба куповати патент. А затим може да се подиже полако цена.

Патент може да се добије на рок од једног до 12 месеци, уз могућност продужетка још на годину дана. Затим ће морати да се напушта земља и да се поново уђе у Русију са понављањем процедуре добијања свих докумената. Уколико жели, странац може да добије неколико патента за рад у разним регионима земље, на пример у Москви и Московској области. При томе патент за рад код физичког и правног лица ће бити исти. Тачније мигрант може да ради као кувар код приватног лица, а сутра са истим патентом да се запосли у ресторану. Шта више, ограничења броја радних миграната на посебно узетом објекту више неће бити.

Према мишљењу експерата, новина треба да допринесе легализацији радних миграната и да ојача заштиту њихових права. Поред тога, увећаће се конкуретност локалног становништва на тржишту рада, пошто плаћање патента за стране грађане се приближава пореском оптерећењу руских грађана.

(Глас Русије)