Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА ВЕСТИ: После исламиста Хафтар и ЛНА покренули општу офанзиву против Мисраћана

0

Libija mitraljezac

Након што је очистио 80% града Бенгазија од исламиста из групе Ансар ел Шарија, војни командант јединице “Операција понос”, Калифа Хафтар, удружен са либијском националном армијом (ЛНА) одлучио је да се обрачуна са мисратском војном групацијом у Триполију.

Мисратска војна јединица “Либијска зора” је својевремено преузела власт над Триполијем истеравши званичну власт (Представнички Дом) и племе Зинтан, а пружила подршку исламистима у Бенгазију и терористима у Триполију и самим тим постала следећа мета успешним јединицама либијских племена. Будући да су њихови савезници доживели пораз у Бенгазију, Мисраћани су постали слабији него икад. Мудро користећи ситуацију, Хафтар и ЛНА брзо су прогласили општи напад на све мисратске војне базе и аеродроме. 

Аеродром Митига непосредно после напада

Први је погођен аеродром Митига у Триполију, у двоструком ваздушном нападу, а ЛНА је јуче објавила могућност напада на мисратску луку и аеродром. Гађане су мисратске војне базе у Гаријану и близу Зилтана. Према последњим информацијама, снага Зинтана су ушле у град Злитен.

После дужег обрачуна са присталицама Мисраћана у граду Кикла,на северозападу Либије, који се налази близу Зинтана, ваздушним нападима је потпуно протерана група која је угрожавала безбедност града.

Зинтанска команда најавила је да ће јединице племена Варшфане и Зинтана кренути на Рас Џдир, стратешки важан град између Туниса и Либије како би преузели контролу над границом. Рас Џдир је изузетно важан зато што је Тунис главна подршка исламистима у Либији.

Бенгазијски командант ваздушних снага Geroushi открио је да ће се наставити и са борбом против исламиста у Либији, а прва на удару биће база исламиста у Сабратхи, која служи за тренирање исламиста који се шаљу на ратишта у Сирији и Либији. Ове вечери поново је бомбардована Дерна, центар исламистичких организација у Либији.

Док је западна Либија у ратном стању, живот у Бенгазију се враћа у нормалу. Око 2000 расељених породица вратило се у град, од којих је већи део уточиште нашао у хотелима и школама, због уништених домова. Људи се постепено враћају уобичајеним социјалним активностима.

Упутница 

www.libya-herald.com

(Србин.инфо Маја Орлић)