Прочитај ми чланак

КОСОВО И МЕТОХИЈА: “Српској листи“ два министарстава

0

kos

Уколико две албанске косметске партије ДПК и ДСК саставе кабинет са више од 12 ресора, „Српској“ листи припашће два места, а ако Влада буде имала више од једног заменика премијера, један ће готово извесно бити Србин.

Иако преговори о формирању институција хватају залет, представници листе „Српска“ верују да ће управо ово бити исход постизборне рачунице чији ће „рачун“ бити познат 8. децембра, када би требало да заседа покрајински парламент.

Истог дана, према плану, ДПК и ДСК, могла би да се изгласа и нова влада. По слову устава, српској заједници припадају и два заменичка места у министарствима, а ако влада буде бројала више од 12 чланова, следи им и трећа заменичка позиција.

Док траје кадровска слагалица, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић позвао је јуче да се што пре успоставе нови судови и тужилаштва у српским општинама, са српским судијама и тужиоцима.

– Срби у Покрајини неће прихватити административну линију као државну границу, а Србија никада неће признати независност Косова – поновио је Ђурић у разговору са шефом Еулекса Габријелом Меучијем.

Он је навео и да је статусна неутралност оквир за деловање мисије ЕУ на Косову и Метохији и истакао да има много проблема у вези са кредибилитетом мисије Еулекса.

(Вечерње новости)