Прочитај ми чланак

„Животна правила“ муслиманске жене

0

muslimanka 5

Свакодневне молитве, поштовање поста и ходочашће. У религиозним обредима у Исламу права и обавезе жена никако се не разликују од мушких. Ипак, као социјална јединица исламског друштва, муслиманска жена је практично лишена тих права. И чак није реч о равноправности са мушкарцем. Понекад она не успева чак ни да постигне да је поштују као личност. Али није увек било тако…

Историја статуса исламске жене у друштву коренито се разликује од историје европске жене. Оно мало за шта су се бориле феминисткиње, тачније за слободу, једнакост и поштовање, пошло је за руком да се постигне тек у 19. веку. Ипак муслиманска жена је добила сва социјална „блага“ још у доба арапске цивилизације. Али није успела да их сачува. Временом улога жене се значајно гасила, каже саветник директора Руског института за стратешка истраживања, експерт за Азију и Блиски Исток Јелена Супоњина:

Када арапске и муслиманске жене говоре о томе да треба бранити своја права, оне се често позивају на историју ислама. Јер у време пророка Мухамеда жене су играле важну улогу. И тек затим пракса на коју су утицали у многоме традиције племена и слично, променила је нагоре перцепцију и улогу жене у тим друштвима. У ствари чак жена пророка Хаџиџа Ајша до данас чак у историјском сећању игра важну улогу у исламу. Зато што је много примера када се савремени муслимани позивају на поступке тих достојних жена, наводећи њихов пример. У прва исламска времена улога жена је била врло велика.

Погледати иза паравана на прави живот муслиманске жене врло је тешко. Најчешће је он скривен од туђих очију. Али очигледно је да се положај жена у исламу кардинално разликује од оног што је уобичајено у савременој западној култури.

Авганистан, Сирија, Ирак, Турска, Арапски Емирати – жене тих и многих других источих земаља немају једнак положај и једнак статус са мушкарцима. Периодичо може да се чује о неправедном односу према женама, чак ако он није дозвољен према Корану. Ипак, промене набоље се дешавају, каже експерт Института за међународну економију и односе и Института за оријенталистику РАН Станислав Иванов:

Можда то није тако приметно, али жене учествују у друштвеном животу, у раду многих невладиних организација, доспевају у парламент. Муслиманска жена сада је наравно активнија. Али све једно она мора да поштује обичаје, морал ислама, да их поштује беспоговорно. Иначе ће је одбацити друтшво и биће кажњена. Зато тенденција ка прогресу постоји у исламском свету. Али очување вековних традиција превладава.

Упоредо са тим мисија жене је да буде мајка – изјављује председник Турске Реџеп Ердоган. Између мушкараца и жена не може бити једнакости. Њима она није потребна, уверен је политичар. Женама је потребно да им указују поштовање равноправно са мушкарцима. Можда је и тако. Али која жена не заслужује поштовање?

(Глас Русије)