Прочитај ми чланак

Вулин: Вучића не воле многи на Западу

0

aleksandar-vulin

Ни деценију и по од иступања из Југословенске левице, министар за рад и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин тврди да није променио став по питању политичког деловања Војислава Шешеља.

У разговору за „Новости“ он истиче да је још тада, као заменик председника дирекције ЈУЛ, рекао да многи партијску књижицу користе као чековну и да коалиција са Шешељом не долази у обзир. Каже да није прихватио да буде део тога и мисли да је био у праву, јер да није, како тврди, ЈУЛ би преживео. Вулин објашњава и да је изнео своје лично мишљење да Америка преко Шешеља руши премијера Александра Вучића.

* Јесте ли претходно добили одобрење да изнесете такав став?

– Нисам ни тражио одобрење Владе да о томе јавно говорим. Замолио сам чланове Владе да расправљамо о тој теми, али је све одложено због посете ЕУ комесара Јоханеса Хана. Последњој седници није присуствовао министар иностраних послова Ивица Дачић, па је расправа опет померена. Очекујем да ћемо разговарати, да видимо шта нам се дешава и можемо ли да утичемо на те процесе.

* Да ли је реакција наше државе досад била добра?

– Спољна политика Србије је добра, али је треба изоштрити и реаговати када нешто није у складу с нашим интересима и дипломатијом. Србија се данас више поштује него раније, зато што премијер има храбрости да каже шта је српски интерес. Зато желим да се ово стави на дневни ред Владе, да се сви погледамо у очи и кажемо да ли сви разумемо шта је наш интерес. 

ПРЕМИЈЕР ЋЕ ДА ОЦЕНИ МОЈ УЧИНАК

* Може ли се ускоро очекивати реконструкција Владе?
– О томе ће одлучивати онај у кога народ има највише поверења и ко је први, а то је Александар Вучић. Први сам поднео шестомесечни извештај о свом раду, како год он одлучи ја ћу прихватити. Моји посланици ће подржавати ову владу без обзира на то да ли сам ја у њој или не. Сматрам да сам неке ствари добро радио, неке не довољно добро, али видећемо.

* Хоће ли ће Србија бити приморана да уведе санкције Русији?

– Не, не могу нас приморати на нешто за шта смо ставили до знања да је неприхватљиво. То је став Владе и њеног председника. Постоје притисци, а један од разлога зашто се премијер Вучић многима са Запада не свиђа јесте то што има 50 одсто гласова и што због тога може да износи своје ставове. За њих би бољи био неко с подршком 15 или 20 процената гласача, кога би стално уцењивали изборима. Санкције нису српски интерес. Нико нам неће надокнадити изгубљене паре, а заоштрићемо односе с великом силом. Знамо наше обавезе, хоћемо у ЕУ, али кад постанемо чланови, усаглашаваћемо ставове. Сад још имамо самосталну политику.

* Одакле Министарству рада у каси вишак од 1,4 милиона динара?

– Новац је био у нашем буџету и прошле године. Испитаћемо где су и на шта паре трошене раније. Смањили смо трошкове и тиме није угрожена исплата социјалне принадлежности ниједном кориснику. Ради се о трошковима који се односе на разне услуге, текуће одржавање, поправке, уговоре о телекомуникационим услугама, укинуте су дневнице… Уштеђен новац наменски ће добити центри за социјални рад. Иако они припадају локалним самоуправама и ми немамо никакву одговорност, мислим да треба да помогнемо ако можемо.

* Је ли тачно да сте их условили где и шта да купе?

– Дао сам препоруку да центри намештај купују од предузећа у којима раде особе са инвалидитетом. Шта има логичније него да буџетске паре иду буџетским корисницима. Добили су или ће добити намештај и компјутере. Некима ће стићи возила, али не да се возе директори, већ теренска кола и три трактора за оне који имају своје економије.

* Директори неких центара тврде да им је новац био потребнији за друге намене…

– Што се тиче закона, они могу да затворе своје просторије или да их запале колико сутра и ја нећу због тога бити одговоран. Питају зашто им нисмо поправили кров, а ја им одговорам – зато што нису направили пројекат. Конфигурације њихових садашњих рачунара, за које неки тврде да су добри, немају ни ЦД јединице! Па, како да их умрежимо и направимо социјалне карте?! И не знам где смо погрешили ако новац трошимо на своје установе.

* Како се на терену примењује уредба о радном ангажману прималаца социјалне помоћи?

– Има отпора и пружају га они којима помоћ није потребна. За остале је то добар начин да дођу до посла. Навикли смо људе да социјална помоћ буде занимање, а не стање нужде. А они морају да раде да би се извукли из тог стања.

РЕЗАТИ И НАЦИОНАЛНЕ ПЕНЗИЈЕ

* Мере штедње засад нису обухватиле националне пензије. Хоће ли се ту нешто променити?

– Треба смањити националне пензије, и то не говорим као критику Министарству културе, већ као предлог да се о томе разговара. И мислим да ћу имати саговорника у министру Тасовцу. Свака пензија је нека врста заслуге. Неки од добитника су националне пензије доживели као признање друштва, а не као материјалну потпору. Многи и даље добро зарађују. Није то превелик број и није ствар велике уштеде, већ одговорности и солидарности друштва.

(Вечерње новости)