Прочитај ми чланак

Србија једина у региону гласала за руску резолуцију против величања нацизма

0

za i protiv fasizma

Србија је једина земља региона која је гласала за резолуцију против глорификације нацизма, која је протеклог викенда усвојена у Уједињеним нацијама. Резолуцију је предложила Русија, а Хрватска, Словенија, БиХ, Црна Гора и Македонија су, као и земље ЕУ, биле уздржане, док су САД, Украјина и Канада гласале против.

Подељени свет: За (плаво) и против (црвено) нацизма

Резолуцију „Глорификација нацизма: о недопустивости одређених врста праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости у вези са њима“ усвојио је Трећи комитет ГС УН, задужен за социјална, хуманитарна и културна питања.

У документу се, између осталог, изражава озбиљна забринутост због успона екстремистичких покрета и политичких партија које пропагирају расизам, етноцентризам и ксенофобију, који се баве ширењем идеологије фашизма и расне надмоћи. Резолуцијом се осуђује слављење нацистичког покрета и бивших чланова организације „Вафен-СС“, између осталог, отварањем споменика и меморијала, као и одржавање јавних демонстрација са хваљењем нацистичке прошлости, покрета и неонацизма.

Резолуција је усвојена у тренутку када западне земље благонаклоно гледају на бујање фашизма у Украјини, где неонацистичке организације свакодневно врше терор над локалним становништвом, нарочито онима који су верни Русији.

(Спутник-Ало-НСПМ