Прочитај ми чланак

ШИРОКЕ РУКЕ: Вулин на лепе очи поделио 226 милиона динара

0
Фото: Милош Јелесијевић

Фото: Милош Јелесијевић

Министарство за рад дало је 1,8 милиона евра организацијама социјалне заштите које нити испуњавају критеријуме конкурса, нити су постојале када је он расписан.

Спонтано

У редакцију „Блица“ јуче је стигло десетак реаговања различитих институција социјалне заштите.
Оне су, као по налогу, све на исти начин, у исто време и сличним речима браниле министра Вулина након текста о томе како је његово министарство потрошило 1,4 милиона евра на канцеларијски намештај.

Као министар немам право да утичем на избор пројеката: Александар Вулин

– Конкурс за развој услуга социјалне заштите мора бити поништен. Обавезан захтев био је да удружење има искуство и да поднесе годишњи извештај, а на списку 122 удружења која су прошла налази се 61 организација основана ове године – кажу за „Блиц“ у Конекти, мрежи пружалаца услуга социјалне заштите.

Чак 31 организација је основана само месец дана раније, док је неколико њих чак основано након расписивања конкурса 27. октобра, што значи да постоје три седмице.

– Нажалост, ту је тек почетак нерегуларности. Више од 70 одсто тих организација не бави се социјалном заштитом.

Неке се баве животом у селу, неке екологијом, док једна уопште није регистрована – објашњава извор „Блица“.

Увидом у податке АПР-а видимо да се на списку налази више организација на чијем су челу исти људи.

– Тако су Владимир Савић, Бојан Радосављевић и Дејан Томић на челу по две организације које су добиле новац – кажу наши саговорници.

Ко је добио паре

122 организације прошле су на конкурсу
61 је основана у овој години
31 је основана месец дана пре расписивања конкурса
70 одсто њих не бави се социјалном заштитом
226 милиона динара укупан је буџет за конкурс
2 милиона динара добија свака организација

Сличних примера има још. У Лајковцу су у септембру регистроване две организације на чијем се челу налазе двоје Радојчића, у Прокупљу Радојловића, а у Ваљеву Сташевића.

Развојни центар из Чачка прошао је на конкурсу иако постоји само месец дана.

– Вероватно смо написали бољи пројекат од осталих. Увек се буни онај ко не прође – кажу у Развојном центру у Чачку који ће добити два милиона динара .

У Министарству рада кажу да је основана комисија која је била задужена за избор пројеката, а на њен рад, због овог случаја, упућена је жалба и ЕУ у Бриселу.

– Ја као министар немам право да утичем на избор пројеката који ће бити финансирани. Писмено смо се обратили Државној ревизорској институцији и позвали их да провере овај и све конкурсе које је Министарство организовало претходних година – каже за „Блиц“ министар Александар Вулин.

(Блиц)