Прочитај ми чланак

Правда за Нови Пазар

0

NOVI PAZAR-VOJVODINA-SUPER LEAGUE 2013-2014

(Александар Апостоловски)

Србија је прошле недеље увредила Новопазарце. Држава и Фудбалски савез су повезали без икакве истраге и пресуде навијаче и ФК Нови Пазар са мучким убиством навијача Звезде Марка Ивковића Јагоде у Истанбулу. Вероватно то нису желели, али је тако испало.

Шта се догађало прошле недеље у Београду и зашто клуб и навијачи Пазара, који, узгред, нису невинашца, заслужују извињење највиших званичника?

Фудбалери Пазара допутовали су у прошли петак у Београд и сместили се у хотел „Престиж”. Чувао их је само један полицајац. Логично, јер су ти момци добродошли у Београд. Чекала их је утакмица са Вождовцем. Око 20 часова, требало је да им се прикључи и око 150 навијача из Пазара.

Али, тада је управа клуба обавештена да је долазак пазарских навијача у Београд забрањен због убиства навијача Црвене звезде. Навијачи Пазара су то прихватили тешка срца, јер дуго нису били на гостовањима. Али, разумели су тугу и бес делија, са којима, иначе, пажљиво и дуготрајно гаје искрену нетрпељивост.

Али, навијаче Новог Пазара и клуб много је више погодило то што је, по препоруци МУП-а, утакмица са Вождовцем одложена. Ни данас управи и навијачима није јасно какве они везе имају са догађајима у Истанбулу и како им је прикачена претпоставка кривице.

Отуда су Пазарци тешко прихватили одлуку државних и фудбалских органа да се утакмица одложи. Али, постоји ли данас икаква логика у фудбалској Србији? Како објаснити усијаним главама да су од 25 људи из клуба који су дошли у Београд, само петорица њих – Бошњаци. Па и да их је сто одсто, зар је то разлог да грађене Србије повезујемо са злочином у Турској?

Овај клуб је заправо пример фудбалске мултиетничности: за играче који се крсте са три прста, жестоко навијају момци који се моле Алаху!

Отуда су државни органи морали да скоче на ноге лагане и да докажу како су сви Пазарци сигурни и добродошли на сваком педљу њихове и наше Србије, макар у истој оној мери када се читав апарат силе растрчи да би се одржала геј-парада.

У том колоплету компликованих фудбалских и геостратешких стадионских односа, новопазарски навијачи одржавају блиске контакте са колегама турског Фенербахчеа, али не и са Галатасарајем, чији су навијачи убили Јагоду.

У недељу, у Новом Пазару, гостује Партизан. И, шта сада? Слушамо препоруке да „гробари” не долазе у Пазар!

Чак ће ФСС, полиција и тужилаштво расправљати о томе треба ли одржати минут ћутања у помен на убијеног Јагоду. Треба ли рећи да су Пазарци послали саучешће колегама из Звезде, као и навијачкој групи са Маракане?

Треба ли рећи да би било људски да сви навијачи минут ућуте због Јагоде? И треба ли рећи да у Пазару очекујемо добар фудбал?

Али, то би већ значило да смо озбиљни људи.

(Политика)