Прочитај ми чланак

Политичка позадина пљачке банака

0

Борис Тадић: Немам сазнања да је неко из ДС-а у време када сам био председник те странке утицао на банке и био посредник у добијању сумњивих кредита.- Борислав Стефановић: Сви људи који су имали било какве везе са Богићевићем или с неким другим одавно нису у ДС-у.- Ђорђе Милићевић: Једва чекамо да Перчевић каже шта има и да се скине фама са СПС-а као некакве криминалне организације, јер је истина једини интерес СПС-а и лидера Дачића

jaloviste-rudnika-stoliceЈаловиште рудника Столице које је Богићевић као залог дао Привредној банци Београд за кредит који није вратио

Систем у коме се тајкуни обрате неком политичару који им обезбеди „пролаз” у некој (полу)државној банци, затим узму десетине милиона евра, а политичара исплате са милион-два, како је то недавно описао премијер Александар Вучић, коштао је ову државу, то јест све њене грађане, око милијарду евра. Сума је позната, познат је одавно и механизам исисавања новца из банака, познато је и шта се све за ова изгубљена средства могло направити у Србији („Политика” је јуче писала о 500 километара аутопута, три моста попут Моста на Ади…), познати су и неки бизнисмени који су се окористили на овај начин – али још није познато ко су ти политичари који су омогућавали банкарске кредите за које је могло да се гарантује чак и сувомеснатим производима.Иако су и јуче многи представници власти понављали да партијска књижица никога не штити.

Премијер Вучић је изјавио да узимање кредита безпокрића од државних банака није било могуће без помоћи одређених политичара и да ће јавност сазнати ко су они када осумњичени за преваре о томе проговоре.

„Али они ваљда мисле да ће их политичари сада спасавати. Немогуће је замислити да је тајкун сам то урадио, већ је морао да обезбеди политичку подршку за банку која је била државна”, рекао је Вучић јуче у Крушевцу упитан када ће јавност сазнати имена политичара који су помогли у малверзацијама са банкама, а преноси Танјуг.

Он је навео да се сада очекује да неко од осумњичениху тим пословима коначно проговори и поново истакао да је јасно да те „послове” није било могуће обавитибез подршке политичара.

Као први потпредседник владе Вучић је и у јануару овегодине за РТС говорио о српским банкама „које су данас у тешкој ситуацији зато што су бизнисмени добијали кредите на препоруке политичара”. „Већинаоних које ви показујете на телевизији тако је пословала.Говорим о највећим тајкунима, не говорим о приватнику који вуче и гура Србију напред. Имали су политичаре у својим џеповима…”, рекао је Вучић.

Али имена тих политичара још не знамо. Зашто јошније јавно откривена „политичка позадина” оваквихпослова, нешто је о чему се политичари не утркују дадају изјаве. У јавности су одавно, из незваничних извора, пласиране приче о везама тајкуна са врховима ранијих странака на власти ДС-а, СПС-а, УРС-а. Помињани су конкретно, рецимо, и Ивица Дачић и Душан Петровић. Незванично је ових дана најављивано да ће недавно ухапшени власник „Интеркомерца” Горан Перчевић рећи ко су били његови контакти у овим странкама, али његов адвокат тврди да се он није нудио за сведока сарадника. Можда ће више помоћи Мирослав Богићевић?

На молбу за коментар поводом ових хапшења због пропасти државних банака и (не)откривања веза са политичарима, „Политици” су одговорили само Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке, и Борислав Стефановић, потпредседник Демократске странке.

„Немам сазнања да је неко из ДС-а у време када сам био председник те странке утицао на банке и био посредник у добијању сумњивих кредита”, кратко је рекао Тадић.

Стефановић пак на питање да ли се у ДС-у прибојавају да би истрага могла да доведе до некога у врховима те странке, каже „апсолутно не”. И то зато што, како истиче, сви људи који су имали било какве везе са Богићевићем или с неким другим одавно нису у ДС-у.Што се тиче Перчевића, додаје он, то треба питати СПС.

Заменик шефа посланичког клуба СПС-а Ђорђе Милићевић тврди да између лидера социјалиста Ивице Дачића и власника „Интеркомерца” Горана Перчевића не постоји никаква пословна веза. „Једва чекамо да Перчевић каже шта има и да се скине фама са СПС-а као некакве криминалне организације, јер је истина једини интерес СПС-а и лидера Дачића. Потпуно смо релаксирани и не плашимо се ничега”, рекао је Милићевић новинарима у Скупштини Србије.

Зашто „крупне зверке” ипак још нису откривене? Борислав Стефановић сматра да владајућа странка тиме себе штити.

„Неопходно је одредити ко су људи у тим банкама којису дали кредите, а још важније ко су људи који су њима рекли да дају те кредите за које су знали да не могу да их врате. И наравно да је потпуно јасно и да су Перчевић и Богићевић уживали привилегије и користили кредите за време ове власти”, наводи Стефановић, који на подсећање да ови бизнисмени нису „настали” за време ове власти додаје: „За претходни период ја немам ништа да додам. Само кажем да се потврдило да су ти људи наставили потпуно нормално, чак и раширеније, да се баве истом делатношћу и за време ове власти, последње две и по године. Богићевић се терети од период од јуна 2012. године. То само показује да ова влада није имала снаге да се суочи са људима који су уз политичку подршку радили оно што су радили и раније. И зато је, наравно, нама јако важно и добро је да се открију сви елементи и да свако ко је кршио закон одговара без било какве страначке заштите јер тако нешто је и противзаконито и неморално.”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић верује да ће истрага у (најновијем) случају „Фармаком”показати да су и друге банке оштећене због давања ненаплативих кредита, поручивши да партијска књижица неће никога заштити. Он је, напоменувши да у случају „Фармаком” нема чланова Српске напредне странке, поручио, како преноси Танјуг, да напредњаци„нити ће кога да прикривају нити ће кога да покривају”.

Упитан да прокоментарише то што су се промениле странке на власти, а да је остао систем у коме се дешавају злоупотребе, Стефановић је одговорио да су те злоупотребе откада су напредњаци на власти знатно мање. „За разлику од претходног периода, ми те људе сада хапсимо… Они су некада били угледни члановидруштва, баш као што су били Космајац и слични… И мислим да је то снажна порука друштву”, рекао је он.

————————————————————

Вучић: Истрага против Богићевића ће бити проширена

Крушевац – Коментаришући хапшење власника „Фармакома” Мирослава Богићевића, Александар Вучић је рекао, како преноси Танјуг, да ће истрага бити проширена, наводећи да је оно што се Богићевићу ставља на терет само део малверзација који је до сада истражен.

„То је једна мала банка, јер 15 милиона евра је ситница, а они имају просечно изложеност од 300 милиона до 500 милиона евра према банкама”, рекао је Вучић истичући да се такве ствари у будућности у Србији неће радити и да такав лоповлук и преварантски бизнис у Србији неће више постојати. „Доста је било те пијаце, ја сам добар са тобом, ти ћеш остати директор јер те неко подржава, ти мени даш кредит, сви се лепо договоримо, сви смо богатији, имамо приватне авионе, а Србија све то мора да плаћа”, рекао је Вучић.

————————————————————-

Стефановић: Радити „Фармаком” интензивно као и случај „Космајац”

Упитан како је дошло до тога да Привредна банка одобрава ненаплативе кредите у периоду када се вршила контрола других банака због злоупотреба, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је одговорио да свако ко у Србији сада мисли да ће се извући после почињеног кривичног дела много греши.

„Не разумем те људе…Свако ко мисли да ће данас у Србији починити кривично дело и да ће се са тим извући мислим да веома греши… И зато бих упозорио све људе у земљи да поштују закон”, рекао је он, преноси Танјуг.

Према његовим речима, на случају „Фармаком” се мора радити исто толико интензивно као у случају „Космајац како би се прикупило довољно доказа да имамо основ да се тражи одузимање имовине.

„Само подношење кривичних пријава није нам циљ и да неко само оде у затвор. Циљ нам је да имовина која је стечена кривичним делима буде заплењена да би Србија имала корист од тога и да би наплатила порез и сва дуговања. На овај начин (у случају ’Фармакома’) губимо и школе и болнице и породилишта”, рекао је он.

Стефановић је навео и да су од стране Привредне банке Београд одобравани кредити предузећима чији је јемац био концерн „Фармаком” и да су они „тај новац пребацивали ’Фармакому’ унапред знајући да су ти кредити ненеплативи”.

„Ово је био случај Привредне банке Београд… Верујем да ће се у даљој истрази показати да има још оштећених банака, односно привредних субјеката који су били у делу овог ланца у претходном периоду”, рекао је Стефановић.

(Политика)