Прочитај ми чланак

Кустурица: Догађаји на Мајдану личе на оно што се десило у БиХ

0

emir-kusturica-3a--foto-s-pikula_f

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица сматра да је Украјина реализација старе америчке идеје о приближавању НАТО савеза границама Русије и да то искључиво види на тај начин, јер догађаји који су се одиграли на Мајдану веома личе на оно што је било у БиХ.

– Кад је почео рат у Босни, он је био управо такав, спорадичан, сукоби су избијали од случаја до случаја, али све је стварно почело када су се на волшебан начин појавили некакви снајперисти на хотелу „Холидеј ин“ у Сарајеву и почели да пуцају у људе окупљене на антиратном митингу. По некој инерцији, за то су оптужени Срби, али нису изнесени никакви докази. На Мајдану је доказано да су дошли наоружани припадници организације „Блеквотер“. И разговор министра унутрашњих послова Естоније са Кетрин Ештон потврдио је да су то заиста они људи који пуцају у активисте Мајдана и у полицију – рекао је Кустурица у интервјуу за руску телевизију „Звезда“, а преноси „Руска реч“.

То значи, каже Кустурица, да у свету постоји сила која сматра да је рат једини и прави генератор такозваног круга о коме је, како каже, и раније говорио.

– И у том смислу, Украјину видим као забрињавајући фактор. Сви ми знамо да још од 1945. постоје специјалне наоружане групе које изазивају нереде у свим деловима света, а тачка до које су ти нереди доведени после Ирака, Сирије, „арапског пролећа“ и Гадафија уводи нас у веома критичну фазу – оценио је Кустурица.

Он је рекао да је сада још једном потврђено да је украјинска криза оно што доводи америчке војнике ближе Русији.

– То је главни циљ. Све остало се ради само да би се то постигло – истакао је Кустурица.

Када би Русија била мање хумана, каже Кустурица, она би морала да брани своју границу.

– Али руска граница се далеко боље брани на даљим прилазима него што је Украјина. Украјинска криза је довела туђу армију на границу са Русијом. И она је сада у опасности. И то је лоша ситуација – оценио је Кустурица.

Он је навео да се својевремено Михаил Горбачов договорио са Џорџом Бушем Старијим да се НАТО неће ширити, али он се у том тренутку препустио туђем утицају.

– То се дешава са добронамерним Словенима који понекад буду обманути. Џорџ Буш је обећао да се неће ширити, али то је било на речима. Нигде нема таквог споразума у писаној форми. И то је, наравно, била грешка. Исто тако је и код нас. Многи Срби, а посебно Хрвати и муслимани, поверовали су да је Слободан Милошевић растурио Југославију – рекао је Кустурица.

Они заборављају, додаје он, да је Џорџ Буш Старији тада изјавио да ниједна бивша југословенска република неће имати дипломатске односе са САД уколико не напусти Југославију.

– Ми не можемо говорити о Слободану Милошевићу као рушитељу Југославије, како га је приказала пропаганда, када знамо да је Џорџ Буш рекао да неће бити дипломатских односа са југословенским републикама… Значи, они нису хтели Југославију, а не Слободан Милошевић. Исто тако је и код вас. Америка шири пропаганду и човеку је веома тешко да дође до праве истине – оценио је Кустурица.

(Срна)