• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ЕУ РЕЗОЛУЦИЈА: Осуда Шешељу и српским властима, због Хрватске ниједна реч похвале Србији
Прочитај ми чланак

ЕУ РЕЗОЛУЦИЈА: Осуда Шешељу и српским властима, због Хрватске ниједна реч похвале Србији

0

Evropski parlament

Портал јутарњи.хр наводи да се у резолуцији Европског парламента о Војиславу Шешељу осуђују његове изјаве и однос власти у Београду према томе.

Након дводневних разматрања неколико предлога хитне резолуције Европског парламента о Србији због случаја Шешељ, састављена је коначна заједничка верзија текста о којој ће се расправљати и гласати данас на пленарној седници у Стразбургу.

У нацрту резолуције од Хашког суда се тражи да преиспита да ли у новим околностима постоје услови о привременом пуштању Шешеља на слободу.

Изражава се и жаљење због Шешељевих провокативних јавних наступа и ратне реторике, што код жртава буди психолошке ране због ратних злочина почињених почетком деведесетих година.

Резолуцијом ће се нагласити и да су недавне изјаве Војислава Шешеља штетне по процес помирења те сметња регионалној сарадњи.

Главне тачке Резолуције

– Шешељ је увредом жртава Вуковара прекршио услов да не утиче на жртве

– Изјавом да се неће вратити у Хаг ако Суд то од њега затражи прекршио је још један услов привременог пуштања

– Шешељ је поновио територијалне претензије према Хрватској, чланици ЕУ

– Жаљење што је изостала адекватна политичка и правна реакција власти у Београду на Шешељеве изјаве

– Србија треба да истражи да ли је Шешељ прекршио и законе Србије својим говором мржње

– Хашки суд мора преиспитати да ли још постоје услови за боравак Шешеља на привременој слободи

Европски парламент, према нацрту резолуције, изразиће и забринутост што је изостала примерена политичка и правна реакција власти Србије на Шешељево понашање, што смањује поверење жртава у правни процес.

Зато се власти Србије и демократске странке охрабрују да осуде јавну демонстрацију говора мржње и ратне реторике те да подстичу заштиту мањина и њихова културна права.

Од српских власти тражиће се да истраже да ли је Шешељ прекршио српске законе те да ојача и проводи законе који забрањују говор мржње, дискриминацију и позиве на насиље, исто тако да подрже појединце и све политичке странке те невладине организације које се боре против говора мржње.

Наводи се да је Шешељ изјавама о Вуковару на Дан сећања жртава из тога града издао саопштење којим је “честитао четницима ослобођење Вуковара”, чиме је прекршио и услов да не утиче на жртве.

Такође се наводи да је Шесељ у неколико наврата споменуо пројекат “велике Србије”, чиме је јавно изразио територијалне претензије према једној држави чланици ЕУ, Хрватској.

Од Трибунала се тражи да убрза поступке те да подузме кораке којима би се повратило поверење у Хашки суд које је пољуљано гнусним и неприхватљивим изјавама Војислава Шешеља.

Резолуција о Србији због случаја Шешељ усваја се на иницијативу хрватских заступника у Еуропском парламенту, али има широку подршку и међу другим заступницима Европског парламента, тако да је сигурно да ће бити усвојена, оцењује јутарњи.хр.

Било је покушаја неких заступника да се у резолуцију угради и амандман којим би се изразио став да се “хитне резолуције Европског парламента не смеју злоупотребити за посебне интересе једне државе чланице”, мислећи на Хрватску, али такав предлог није прошао.

Чланови Европског парламента из Хрватске спречили су ублажавање текста резолуције о Војиславу Шешељу, пише портал вечерњи.хр.

Ниједна реченица похвале Србији

Чланови Европског парламента из Хрватске спречили су ублажавање текста резолуције о Војиславу Шешељу, пише портал вечерњи.хр.

Жељу да бар се бар једном реченицом похвали Влада Србије за сарадњу са Хашким трибуналом изнео је шеф делегације ЕП за односе са Србијом Едуард Кукан, међутим то су спречили хрватски европарламентарци на челу са иницијатором резолуције Андрејем Пленковићем из ХДЗ.

“Задовољна сам текстом резолуције. Опет наглашавам, до овога не би ни дошло да се српска влада оградила од онога што Војислав Шешељ јавно говори“, каже Ружа Томашић, посланица Европског парламента.

Кукан је био сагласан са тим да текст резолуције о Шешељу треба да буде што критичнији.

“Његове изјаве о Вуковару, али и о убијеном српском премијеру Зорану Ђинђићу грозне су и неприхватљиве, али ја се залажем да резолуција буде опрезна и не претерује у критици владе Србије и Трибунала у Хагу. Не бих ишао тако далеко да на темељу ситуације са Шешељем доводимо у сумњу спремност Владе Србије да иде европским путем. То би било превише. Такође, није примерено да ЕП критикује један независни међународни суд“, навео је Кукан.

Усаглашени нацрт резолуције, позива српске власти да осуде Шешељев говор мржње, али и да покрену истрагу о томе је ли Шешељ прекршио српске законе након повратка из Хага.

Ипак, резолуција “подржава све политичке странке, невладине организације и особе у Србији који се боре против говора мржње”.

Паралелно с иницијативом у Европском парламенту, и доношењем декларације у хрватском Сабору у вези са пуштањем Шешеља на слободу, Хрватска притиска Хашки суд и преко Савета безбедности УН који је тај суд и основао.

Наиме, како је на седници Владе Хрватске известила њена прва потпредседница Весна Пусић, 10. децембра на седници СБ расправљаће се о раду Хашког суда, у расправи ће учествовати и Хрватска, а предложено је и Европској унији да учествује у расправи иако у таквим расправама обично то не чини, наводи вечерњи.хр.

“Јуче сам разговарала с високом представницом ЕУ за спољне послове Федериком Могерини о важности учествовања представника ЕУ у расправи у СБ. Надам се да ћемо подстаћи колеге из Уније да се укључе и да се затражи од власти у Србији да се дистанцирају од таквих изјава, управо зато да потврде европски пут и колико је могуће неутрализују негативни ефекат који ексцесно понашање има на односе у регији“, рекла је Весна Пусић, која се и претходно неколико пута оглашавала о повратку Војислава Шешеља у Србију.

Посланици Европског парламента ће се данас изјаснити о резолуцији о Војиславу Шешељу.

(Б92)