Прочитај ми чланак

Да ли смо спремни за снежни црвени аларм?

0

auto-sneg1-413x294

Да смо у мају барем неколико дана раније знали какве нам поплаве прете, штете би биле кудикамо мање, а о жртвама да и не говоримо. Какву смо лекцију из тога извукли и као држава и као појединци? Да ли смо спремни за више од метар снега колико је прошле недеље пало у неким деловима Америке који имају климу сличну нашој?

За 24 сата на америчку државу Њујорк сручило се снега колико обично падне за целу зиму. Добро организован систем, кажу, смањио је штету на најмању меру, али шта би се догодило у земљи где се често каже да је зимски снег изненадио путаре?

„План зимске службе је објављен и прихваћен, прослеђен свим полицијским станицама. На лагеру је 43 хиљаде тона соли а ускладиштено је 70.000 тона ризле“, каже Слободан Басурић из „Путева Србије“.

Кад год падне више од 60 центиметара снега, имамо проблем. Али не зависи ни све од падавина, прошле године су јаки ветрови од снежног прекривача висине само 20 центиметара правили наносе од неколико метара.

„Ми кубуримо са средствима за рад иако смо спремнији у односу на прошлу годину, али само у организационом смислу, у материјалном нисмо, чак смо и мало испод“, каже Живко Бабовић из Сектора за ванредне ситуације.

У ванредним ситуацијама ни безбедносном културом не можемо да се похвалимо, одбијамо да се евакуишемо или иако смо упозорени на пут крећемо гледајући у небо.

„Неопходна је шира свест људи који су изложени дејству непогоде а чије учешће је нама битно да би тај систем профункционисао“, наводи Марко Милошевић с Географског института „Јован Цвијић“.

А кад падне први озбиљнији снег најугроженија су села до којих се долази лошим путевима. Онима који живе у граду тешко је замисливо да у радњама не буде свежег хлеба и млека. Али, маркети се спремају и за непредвиђене ситуације.

„Прогноза која предвиђа екстремније временске прилике подразумева да морамо бити припремљени по питању залиха. Ниво оптималних залиха се мора подићи на виши ниво, морамо се припремити и по питању наших објеката, њихове околине и приступа , каже Оливера Ћирковић из „Универекспорта“.

Озбиљне снежне падавине, на нашу срећу, нису још на видику, кажу у Ходрометеоролошком заводу, очекује се тек по нека пахуља следеће недеље. Ако ове зиме буде разлога за снежни црвени аларм, бићемо упозорени бар 48 сати раније. Колико смо за то спремни, најбоље је да никада не сазнамо.

(РТС)