Прочитај ми чланак

АМЕРИКА У ПЛАМЕНУ: На стотине ухапшених; објављен снимак убиства дечака (Видео)

0

ferguson-prosvjedi-u-preko-130-gradova-diljem-sad-a-stotine-uhicenih-nemiri-izbili-u-oaklandu_7767_7862
Преко 400 демонстраната ухапшено је до сада, током последњих неколико ноћи, у америчком граду Фергусону и другим градовима где се одржавају демонстрације подршке за демонстранте у Фергусону.

Претходна ноћ у граду Фергусон протекла је релативно мирно, што је било и за очекивати с обзиром да су још стотине припадника америчке Националне гарде ушли у град по наређењу гувернера.

У исто време протести су се проширили на десетине градова широм САД-а, укључујући и градове као што су Филаделфија, Сијетл, Албукерки, Њујорк, Кливленд, Лос Анђелес, Окланд, Минеаполис, Атланта, Портланд, Чикаго и Бостон.

Према појединим изворима протести су током уторка и среде букнули у преко 170 градова широм САД-а.

Полиција у Лос Анђелесу (ЛАПД), често истицана као најбруталнија у земљи, ухапсила је готово 200 људи који су изашли на улице у знак солидарности с Фергусоном. У Бостону је јуче ухапшено 45 особа, у Даласу десетак. У Њујорку је такође ухапшено десетак демонстраната након што је полиција употребила сузавац.

Нарочито жестоко је било у граду акланд, у савезној држави Калифиорнија, где је у понедељак ухапшено преко 40 особа, а сукоби са полицијом потрајали су и другу ноћ у низу.

Фергусон се тренутно налази под „окупацијом“ – послано је 2,200 припадника Националне гарде те још стотинак полицијских и ФБИ агената у градић од свега 21,000 становника.

Вести из града се тешко пробијају, нарочито у америчке мас медије који као да имају колективни задатак „стишати“ ситуацију. Но, информације ипак долазе, па тако један од демонстраната прича о актуелном страху у граду – истиче како је полиција насумично зауставила њихово возило на улицама Фергусона те претила њему и осталим особама у аутомобилу уперивши им пиштољ у главу.

У оближњем граду Сент Луису полиција је ухапсила неколико особа након што су њих пар стотина кренуле на зграду градске већнице, а неки су се и пробили унутра. „Срамота! Срамота!“, узвикивали су демонстранти.

Постоје спекулације да је полиција у понедељак, за време прве ноћи немира у Фергусону, намерно одбила супротставити се групама пљачкаша који су извели нападе на радње и пословања у Фергусону. Наводно зато како би медији могли да направе пригодне видео снимке којима би касније осудили све демонстранте и прогласили их вандалима и насилницима, што се заправо последња два дана често и чине.

„Испитаћемо начин рада полиције“

Амерички државни тужилац Ерик Холдер рекао је активистима за грађанска права да ће министарство правде детаљно испитати начин рада полиције у Фергусону.

Он је донео такву одлуку након што је порота одбацила оптужбу против полицајца, белца Дарена Вилсона, који је у августу убио ненаоружаног, 18-годишњег Афроамериканца Мајкла Брауна.

Уколико министарство правде закључи да је полиција у Фергусону систематски кршила грађанска права, може бити предузет поступак на основу закона из 1994. године који забрањује полицајцима да поступају на начин који лишава грађане њихових уставних права.

У телефонском разговору касно у понедељак, Холдер је рекао да ће министарство правде енергично преиспитати обрасце понашања и начине деловања полиције, рекла је једна од активисткиња Барбара Ернвин која је с њим разговарала.

У разговору је учествовала и Лора Марфи која је рекла да је Холдеру јасно да морају брзо бити предузети кораци у том правцу.

Представник министарства правде је потврдио да се такав разговор водио.

У протестима који су избили пошто је порота саопштила одлуку у понедељак, полиција је широм земље ухапсила више од 400 људи током две ноћи.

Сукоби су настављени и у ноћи између среде и четвртка по средњоевропском времену.

Објављен снимак убиства дечака

Полиција Кливленда објавила је снимак убиства 12-годишњака, кога је усмртио полицајац у уверењу да дечак у руци држи прави пиштољ.

Полицајци су наводно три пута упозорили Тамира Рајса да подигне руке у вис, а АП наводи да је упечатљива брзина којом је полицајац пуцао.

АП пише да се на снимку види како се тамнопути дечак игра репликом пиштоља, разговара мобилним телефоном и на већем делу материјала изгледа као да се досађује и „врзма“ по парку дечјег игралишта током топлог новембарског поподнева.

АП наводи да је се на једном делу снимка види да је дечак седео за пикник-столом и у једном тренутку устао, док му је са десне стране пришао полицијски аутомобил, отворила се сувозачка врата одакле је полицајац пуцао у њега са удаљености мањој од три метра.

НБЦ је известио је да нема тонског снимка, али да је представник полиције Ед Томба саопштио да је полицајац три пута довикнуо да подигне руке увис.

Према писању медија, на реплици пиштоља није било наранџасте ознаке која указује да пиштољ није прави, а ни диспечер полицијској патроли није пренео речи дојављивача да је у питању највероватније играчка.

Саопштен је идентитет полицајца који је убио Тамира и то је Тимоти Леман, за ког се наводи да је 26-годишњи почетник који је почео да ради у кливлендској полицији у марту.

Други члан патроле био је 46-годишњи Френк Гармбек, који у том полицијском одељењу ради од 2008. године, наводи АП.

Обојица су на плаћеном одсуству док тужилац не одлучи да ли ће подизати оптужницу против њих.

Томба навео је да је снимак објављен на захтев породице дечака који је преминуо у Кливлендској болници.

У саопштењу породице истиче се уверење да је „ова ситуација могла да буде избегнута“.

Убиство дечака у Охају догодило се усред протеста широм САД због одлуке Велике пороте да не покреће кривични поступак против белог полицајца који је убио ненаоружаног 18-годишњег младића Мајкла Брауна у Фергусону у држави Мисури, 9. августа ове године.

Франс прес извештава да су улице у том предграђу Сент Луиса јутрос много мирније после дводневних протеста и да је окупљених пар десетина.

У среду је неколико демонстраната упало у зграду градских власти Сент Луиса а око 200 окупљених, направили су импровизовано суђење полицајцу.

Агенције извештавају да је гувернер Мисурија Џеј Никсон одбацио апеле на сазивању нове пороте, након што је прва одбацила покретање поступка против Дарена Вилсона који је пуцао у Брауна.

(Advance, Tanjug, RT, TheAlexJonesChannel, Србин.инфо)