Прочитај ми чланак

ЗА ПОВРАТАК У ХАГ: Трибунал објавио услове за Шешеља

0

seselj sarovic

Шешељ је обавезан да се појави пред судским већем кад од њега то буде затражено, и да преда пасош властима у Србији, стоји између осталог у анексу услова.

Хашки трибунал обелоданио је данас поверљиви анекс о условима пуштања на привремену слободу оптуженика Војислава Шешеља, којим се он обавезује да се појави пред судским већем када то од њега буде затражило.

Према истом документу, Шешељ је обавезан да по доласку у Србију преда пасош њеним властима, да нема контакте са жртвама и сведоцима у процесу који се води против њега и да не утиче на њих на било који начин, као и да ни на који начин не опструише процедуру или ток правде.

Претресно веће, предвођено судијом Жан-Клодом Антоанетијем, који је потписао данашњу одлуку о укидању поверљивости анекса од 6. новембра, у истом документу позвало је Србију да не издаје нови пасош оптуженом без сагласности Претресног већа.

У документу се још наводе и захтеви Холандији да спроведе оптуженог до амстердамског аеродрома Схипол, или неког другог аеродрома на дан пуштања на слободу и да га по његовом повратку у Холандију, када то одреди Суд, задржи и спроведе у притворску јединицу.

Претресно веће је упутило и захтев транзитним земљама да, уколико је неопходно, обезбеде сигурност оптуженом на транзитном аеродрому и да га ухапсе уколико покуша да побегне док буде чекао на повратак у притворску јединицу.

Захтев је био упућен и Секретаријату Хашког трибунала у погледу мера које треба да спроведе до поласка оптуженог на аеродром.

„Шешељ највише одговара Вучићу“

Лидер СРС Војислав Шешељ ће највише одговарати премијеру Србије Александру Вучићу и осталима из „те породице из деведесетих“, каже председник ДС Бојан Пајтић.

Српска радикална странка захтева изборе у Војводини

„Српска радикална странка сматра да што пре треба расписати скупштинске изборе у Војводини јер је уведен нови, пропорционални изборни систем који је у сагласности са Уставом Србије, док се у парламенту спроводи трговина посланичким мандатима, а куповином мандата се ствара скупштинска већина.

Како је додао, Шешељ неће донети ништа добро Србији.

„Када власт не дозвољава да у медијима буде критике њеног рада, Шешељ ће с теоријама завере највише одговарати Вучићу и осталима из те ‘породице из деведесетих’, јер ће јавности наметати бављење њиховим унутарпородичним свађама и сплеткама, а не конкретним проблемима“, каже Пајтић за Наше новине.

Он је истакао да је долазак лидера СРС само подигао на виши ниво атмосферу страха и насиља.

„Човек коме је драго што је Зоран Ђинђић убијен, који само говори у терминима ‘издајника’, ‘отпадника’, неће донети ништа добро Србији ни њеном политичком животу“, додао је председник ДС.

По његовим речима, владе у којима је у протекле скоро три године био Александар Вучић, нису ништа урадиле за грађане, јер нису способне за то.

Пајтић је одбацио тврдње да унутар Демократске странке има раскола и најавио да ради на формирању „владе из сенке“ која ће понудити најбоља решења за излазак из кризе.

(Танјуг, Бета, Србин.инфо, фото: Ненад Златановић)