Прочитај ми чланак

Вучић иде у Вашингтон па у Москву

0

eko-ALEKSANDAR--VUCIC

Србију у наредним месецима чекају најжешћи притисци Сједињених Америчких Држава и Европске уније да уведе санкције Русији. Због тога ће премијер Александар Вучић покренути широку дипломатску офанзиву ка најмоћнијим светским адресама. Циљ је да сачува самосталну политику земље и позицију да напредујемо ка ЕУ без окретања леђа Москви.

Први човек српске владе требало би најкасније до краја фебруара идуће године да посети Вашингтон и да разговара за високим званичницима САД.

Одмах после тога, већ у марту, Вучића ће у Москви поново да угосте највиши државници Руске Федерације. А пре те две кључне посете, премијер Србије разговараће још једном са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

До краја ове године, највећи тест и лакмус за односе земаља ЕУ према српској спољној политици, биће самит Кине и 16 држава централне и југоисточне Европе који се одржава 16. децембра у Београду.

Наиме, тумачи се да би државе ЕУ, које би евентуално бојкотовале скуп практично послале и индиректну дипломатску поруку Србији да не гледају благонаклоно на њену спољну политику и на односе са Русијом.

Зато ће премијер Вучић и у наредном периоду наставити да води политику „на танкој жици“ између Кремља и Запада. Тачније, инсистираће на стратешком опредељењу ка чланству Србије у ЕУ, али уз одбијање да се Русији уведу санкције.

Председник Владе, како се тумачи, на тај начин покушава што скупље да „прода кожу“ и на истоку и на западу, али тако да политички и економски профитира Србија.

Вучић је одлучан да у име државе води независну спољну политику колико год да га то политички кошта, и није спреман да одустане од стратешких опредељења докле год је на челу министарског тима.

БАЛКАН – НОВО РУСКО ИГРАЛИШТЕ

И у светским круговима данима траје полемика о новом ломљењу копаља Русије и Запада на Балкану. Председник руске Думе Сергеј Наришкин поручио је јуче да су „позиви ЕУ Србији да се прикључи санкцијама Москви груби и прости“ и да се пред Београд поставља избор: прихватите ембарго или за вас нема места у Унији.

Карнеги институт, у анализи „Западни Балкан постаје ново руско игралиште“, наглашава да је политика ЕУ „занемаривала“ Србију и регион. С друге стране, кажу, Русија улаже у Србију, и политички и економски, од железнице до енергетике. А Брисел практично гура регион у загрљај Русије. Зато и не треба да чуди, каже се у анализи, што се Србији не мили да се прикључи санкцијама ЕУ.

(Вечерње новости)