Прочитај ми чланак

И ТО СЕ ДЕСИЛО: Прва хрватска оптужница за „Олују“

0

oluja5-bistrovic-1_415261S1

Против некадашњег припадника хрватских оружаних снага Рајка Кричковића подигнута је оптужница због убиства троје Срба у селу Кијане 1995. године.

Оптужницу је подигло Жупанијско тужилаштво у Ријеци због убиства три члана српске породице Совиљ током акције „Олуја“.

То је прва оптужница хрватског тужилаштва против неког припадника њених оружаних снага за злочине извршене током „Олује“, а до ње је дошло у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, речено је Тањугу у српском тужилаштву.

Кричковић је оптужен за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

Он се терети да је у селу Кијане убио брата и сестру – Миру и Радомира и њихову мајку Мару Совиљ.

Ова оптужница је плод сарадње тужилаштва за ратне злочине Србије и хрватског тужилаштва, на основу споразума о уступању података и доказа, напомињу у српском тужилаштву.

ОЛУЈА

Операција Олуја је била војна акција Републике Хрватске у августу 1995. године. Циљ ове операције је био заузимање највећег дела територије Републике Српске Крајине. Операција је званично трајала 4 дана и завршила се падом Републике Српске Крајине.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију је операцију Олуја у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват, са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине у Хрватској.Међутим, у другостепеној пресуди су такве тврдње одбачене и генерали су ослобођени.

Током операције, убијено је око 2.650 цивила, а преко 340.000 је протерано. Српско становништво је убијано систематски, њихови домови су пљачкани а затим паљени, како би се избрисао траг о њиховом постојању на овим просторима.

Јавно критикујући етничко чишћење, амерички војни планери су помогли Хрватској да изведе највеће етничко чишћење током тог рата. Пензионисани амерички генерал Чарлс Бојд, заменик команданта НАТО-а, потврдио је да су САД помагале при осмишљавању и спровођењу тог плана.

Канадски официр из састава УН је идентификовао албанског сепаратистичког лидера Агима Чекуа, одговорног за масакр над Србима. Ема Бонино, Европски комесар за избеглице, констатовала је да је око 10.000 Срба нестало из колоне избеглица која је бежала пред хрватским нападом на Крајину. Многи од њих су завршили у масовним гробницама. Хелсиншка федерација за људска права саопштила је 21. августа 1995. године у Бечу да у Крајини постоје масовне гробнице убијених Срба.

(Танјуг, Википедиа, Србин.инфо)