• Почетна
  • ВИДЕО
  • ГОРИ АМЕРИКА: И у Лондону демострације због америчких уличних немира (Видео)
Прочитај ми чланак

ГОРИ АМЕРИКА: И у Лондону демострације због америчких уличних немира (Видео)

0

Неколико хиљада грађана Лондона изашло је данас на улице како би осудили одлуку америчке пороте да неће судити за убиство полицајцу који је усмртио ненаоружаног црног тинејџера у Фергусону, САД.

Окупљени марширају улицама Лондона и узвикују име убијеног Мајкла Брауна.

Већина протестаната држи дигнуте руке у ваздух као знак предаје и узвикују “Руке горе, не пуцај!”, као и пароле против полиције.

Нису забележени инциденти, осим што је у једном тренутку бачена димна бомба. Изнервирани грађани су прво одржали протест испред америчке амбасаде у Лондону.

protesti london1

Убијен још један црнац

Двадесетогодишњи Де Андреа Џошуа пронађен је мртав у свом аутомобилу и како се чини, трагови на месту догађаја указују на то да је намерно упуцан током нереда који су протекле ноћи избили у Фергусону.

Према писању америчких медија тело младића пронађено је на само неколико метара удаљености од места на којем је полицајац убио тинејџера Мајкла Бруна у августу ове године.

Бака убијеног младића тврди да га је неко убио у немирима који су у понедељак увече збили након одлуке пороте да неће судити за убиство полицајцу који је усмртио
ненаоружаног Брауна.

„Полицију није брига, јер је он црнац“, рекла је она.

Његова породица тврди да је био веома добар младић, да је радио у оближњој трговини и да се никада није дрогирао.

Два агента ФБИ рањена у Сент Луису

Два агента Федералног бироа за истраге (ФБИ), рањена су данас када је на њих пуцано у северном делу Сент Луиса, у држави Мисури, али није познато да ли је инцидент повезан са расним немирима који већ два дана трају у Фергусону и околини, јављају локални медији.
Нереди у Фергусону

Агенти су реаговали на дојаву да се једна особа забаракадирала у кући, јавила је локална медијска мрежа КСДК на свом веб сајту.

Исти извор наводи да агенти нису задобили тешке повреде. Пуцњава се десила у 3.15 часова по локалном времену.

Више од 2.000 припадника Националне гарде распоређено је у области Сент Луиса као помоћ полицији после друге ноћи насилних протеста након што је судска порота одбацила оптужбу за убисто против полицајца белца који је убио тамнопутог ненаоружаног тинејџера.

Ferguson Nationwide Protests
Другог дана немира у САД након одлуке да се полицајац који је убио црног тинејџера у Фергусону не оптужи, протести су се проширили на више од 170 градова.

Најврелија је атмосфера у Фергусону, где су током ноћи власти послале још 2.200 припадника Националне гарде. Ипак, то није помогло да се ситуација смири.

Гарда са гас маскама и опремом за разбијање демонстрација прави кордоне по улицама, а испред градске скупштине је дошло до још једног директног сукоба са насилним демонстрантима који су запалили полицијско возило.

Полиција је на критичне тачке извела оклопна возила, користи сузавац, а по први пут су на улицама и полицијски пси.

Објављено је и да „свако ко је на улицама може бити ухапшен“, а у потери за демонстрантима по споредним улицама помаже и један хеликоптер.

Како је саопштила полицјиа, ухапшене су 44 особе због различитих дела, што је „боља ситуација него дан раније, када је полиција привела 80 лица“.

Постоје наводи и да полиција у последњим сатима покушава да уклони новинаре са улица, под претњом хапшењем.

„Полиција присиљава ТВ екипе да се спакују у комбије и напусте поједине делове Фергусона“, навео је на Твитеру репортер британског Гардијана.

Како јавља ББЦ, на улицама градова широм САД марширају хиљаде људи, а у Денверу и Портланду је полиција користила сузавац како би их растерала.

У Њујорку је полиција саопштила да „оставља простор демонстрантима да дишу“.

„Све док нису насилни и док не чине радње које стварају немир и страх и док нема вандализма, радићемо са њима, како бисмо им обезбедили право да демонстрирају“, рекао је комесар полиције Вилијам Братон.

ЦНН пише да се протести шире од обале до обале и да су људи на улицама Лос Анђелеса, Њујорка, Вашингтона, Чикага и других градова, као и да у неким има и нереда, пљачкања и сукоба са полицијом.

Највише проблема било је у Окланду, где је разбијено неколико излога, више радњи је опљачкано, а неки путеви у граду су блокрани великим ломачама.

Блокада на путевима има и код Лос Анђелеса, где су демонстранти кантама зауставили саобраћај на једној деоници ауто-пута. Полиција је саопштила да највише демонстраната има испред седишта полиције, али да нема већих немира.

„Људи су опкољени, нема никакве штете над имовином, пуштамо људе да користе своја уставна права“, саопштила је полиција Лос Анђелеса.

У Минеаполису је један човек колима улетео у групу демонстраната који су блокирали раскрсницу и лакше повредио једну жену, у Чикагу 200 припадника удружења Пројекат црне омладине је села испред канцеларије Рема Емануела и планира да тамо проведе 28 сати, док у Атланти више стотина људи протестује, а са разгласа одјекује песма „Фигхт тхе Поwер“ чувеног реп бенда „Публиц Енемy“.

Иначе, гнев демонстраната додатно је продубила изјава полицајца Дарена Вилсона, због ког су избили немири када је са 12 метака убио осамнаестогодишњег Афроамериканца Мајкла Брауна.

nemiri u SAD_7936_9657_e

Ескалација сукоба и устанак у Фергусону: у град улазе још стотине припадника Националне гарде, демонстранти отварају ватру на полицију – протести се шире на друге градове широм САД-а.

ЖРТВЕ

Новинарка и продуцент RT Ruptly Лорена де ла Куеста повређена је за време нереда у Фергусону.
На њу је пао канистер са сузавцем.
Она је на свом Твитеру написала:
„Људи су почели да беже. Био сам потпуно заслепљен сузавцем, ставио сам маску и наставио да снимам“.
За сада нема детаљнијих информација о стању сарадника RT.
Раније је саопштено да су у граду повређена још 3 новинара.
Стиже много информација о примени сузавца против људи.
У болницама Фергусона је саопштено да је хоспитализовано 13 људи, мљђу којим је двоје са прострелним ранама.

Ситуација у америчком граду Фергусон се не смирује, а гувернер савезне државе Миссоури наредио је слање још стотина припадника Националне гарде.

Подсетимо, до ескалације сукоба је дошло након што је полицајац Дарен Вилсон, који је убио 18-годишњег црнца Мајкла Брауна у августу, ове недеље ослобођен оптужби.

Фергусон је град са већински црначком популацијом, но белци представљају владајућу структуру у граду што додатно доводи до тензија.

Демонстранти су гневно реаговали на ослобађајућу пресуду за Вилсона који је убио Брауна. Немири су захватили знатан део града. Према последњим информацијама десетак зграда је током прошле ноћи запаљено, а преко 60 особа је ухапшено.

Упркос чињеници да је расна компонента у фокусу, у протестима не учествују само црнци већ и бројни белци, као и друге расе, истичући солидарност која је примарно усредоточена против полицијске бруталности.

Ситуација сада измиче контроли – у полицијском извештају истиче се како побуњени демонстранти отварају ватру на полицију те пале полицијска возила.

Поједини демонстранти камењем су напали полицијске линије, док је полиција узвратила сузавцем, гранатама за омамљивање и гуменим мецима.

У понедељак је у град стигло 700 припадника Националне гарде, но број се сада знатно повећава – према речима гувернера Никсона у региону ће  бити присутно 2,200. Градоначелник Фергусона, белац Џејмс Кновлес, критиковао је одлуку гувернера тврдећи како је Национална гарда у град послата прекасно.

„Нису стигли на време да спасе сва наша пословања“, рекао је Кновлес.

Изгледа како америчке власти, што на локалном, што на државном, што на федералном нивоу, примарно брину око запаљене, опљачкане и вандализоване имовине локалних пословања, но суштину проблема мало ко спомиње.

Наиме, убиство Мајкла Брауна не може се гледати као изоловани случај. Штавише, ако има истине у сведочењу полицајца Вилсона, Мајкл Бровн је показивао опасно понашање које је могло утицати на трагичан исход. Но, није тајна да су млади црнци у САД-у често жртве полицијске бруталности, а неретко живот завршавају под кишом полицијских метака. Имајући то у виду, Фергусон је заправо „кап која је прелила чашу“ и сада ће се тешко да смире страсти, не само у Фергусону, већ и широм САД-а.

О маргинализацији црнаца, па и о још увек присутном расизму у америчком друштву, не говори се нити довољно нити отворено, а црнце се често настоји приказати као „проблематични“ део демографије, склон криминалу, ризичном понашању и општој „неприлагођености“. Испод свега стоји још једна дебата коју се заправо никада не отвара, а она има везе са америчким економским моделом у којем, упркос реторици, шансе ипак нису за све једнаке.

Из полиције у Фергусону истичу како су се месецима припремали за могућу нову ескалацију, но такође признају како их је изненадила жестина којом су демонстранти кренули на улице.

Подсетимо, немири су први пут избили непосредно након убиства Брауна у августу, но према речима начелника полиције актуелни немири и сукоби знатно су већи него они у августу.

У Фергусону, као и у околним градовима, школе су затворене, као и градске службе. Протести се одржавају и у оближњем Сент Луису где је око 1,000 људи блокирало зграду суда узвикујући „Ево на шта личи наша демократија“.

Молотовљеви коктели, напад на зграду градске већнице у Фергусону, отварање ватре на полицију – овакве сцене се у САД-у нису виђале већ дуги низ година. Вероватно не још од великих немира у Лос Анђелесу 1992. када је живот изгубило преко 50 људи. Тада је на улице послата Национална гарда и америчка војска.

Фергусон би могао још и додатно ескалирати те постати епицентар ширих сукоба. Протести више нису концентрисани само против полиције већ попримају и конкретан анти-режимски карактер, а током ноћи забиљежно је још паљења америчке заставе од стране демонстраната.

Актуелни немири у Фергусону показују како САД реагује на унутрашњу побуну на исти начин, још и жешће, као и друге земље, што је помало иронично имајући у виду колико је САД често по политичкој линији, на пример у Украјини, позивао на „суздржаност“ у сукобима између демонстраната и полиције. Сада САД реагује слањем Националне гарде и настоји силом угуши устанак у Фергусону који је букнуо због постојећих унутрашњих проблема.

(Бета, Б92, Адванце,TheAlexJonesChannel, РТ, Србин.инфо)