• Почетна
  • СВЕТ
  • ГЛАС МОСКВЕ блокиран због Вашингтона, ЕУ превише зависи од САД
Прочитај ми чланак

ГЛАС МОСКВЕ блокиран због Вашингтона, ЕУ превише зависи од САД

0

Шеф посланичке групе Европске народне партије у Европском парламенту Лука Волонте упозорио је да Русији у уторак није пружена шанса да изнесе став о важним питањима, јер је глас Москве једноставно блокиран због аспирација председника САД Барака Обаме да поново дође до „хладног рата“.

putin-i-obama-fonet-ap_fАмерички председник завадио Европу и Русију: Владимир Путин и Барак Обама

Он је истакао да Русија треба да настави да брани свој став упркос европској медијској блокади, те оцијенио да је наставак дијалога једини начин за „пробијање зида“ између Москве и Брисела.

„Руски званичници, почев од представника државне Думе, треба да наставе с радом са различитим европским институцијама и тиме ће се Европа наћи у проблему јер Брисел неће моћи да се ограђује од дијалога са Москвом“, наводи италијански политичар.

Волонте сматра и да је „неспоразум“ између Европе и Русије резултат Обамине жеље да увери ЕУ да европске земље тренутно живе у „хладном рату“, преноси руска новинска агенција „Спутник“.

„Бројни политичари манипулишу медијима, покушавају да наметну идеју да Русија није права демократија и да се полако враћа у еру СССР-а“, упозорава Волонте.

„ЕУ превише зависи од САД“

Превелика зависност чланица ЕУ од америчке доминације у глобалној спољној политици довела је до кризе поверења између Русије и Запада, што може бити превазиђено само уколико Запад престане са лицемерјем, рекао је у уторак посланик Европског парламента Ејмери Шопрад.

grupa-g7-rojters_fЕвропски лидери морају смањити зависност од САД-а у глобалној спољној политици

„Нажалост, ЕУ прати Американце у њиховој политици, која је створила јаз између Русије и европског блока. У нормалним околностима, интереси ЕУ би требало да буду развој односа са Русијом, која је наш природни партнер, било у економији или енергетици“, истакао је Шопрад, који је члан француске странке „Национални фронт“.

Спекулишући о начинима изласка из тренутне кризе поверења између Русије и Европе, Шопрад је нагласио да је „првенствено неопходно да се заустави лицемерје ЕУ и САД“.

„Уколико су САД организовале протесте у Кијеву, то је само зато јер су желеле промену политике те земље и да је уведу у НАТО, што није у интересу Украјине“, закључује Шопрад.

Он је, такође, изразио жаљење због тренутне ситуације око испоруке француских носача хеликоптера класе „мистрал“ Русији.

„Нажалост, француска Влада прати политику ЕУ, која је против Русије и ту се управо огледа случај `мистрал`. Дали смо потпис и то треба поштовати. То је питање кредибилитета француског одбрамбеног сектора и Француске као земље. Треба да поштујемо тај потпис и уговор, те да испоручимо носаче Русији“, додао је Шопрад.

(Вести)