Прочитај ми чланак

8 ПУТА УХВАЋЕН БЕЗ ВОЗАЧКЕ: Возач BМW смрти имао 27 прекршајних пријава

0

anesreca_620x0

Душана Јовановића (19) возача BМW смрти, полиција је у последњих четири године чак осам пута ухватила да вози без возачке дозволе.

Јовановић који је и у суботу возио без дозволе и пијан при великој брзини улетео је у Дунав код Аде Хује када је погинуло троје младих људи, у полицијском досијеу има чак 27 прекршајних пријава. Осим саобраћајних прекршаја, има и прекршај због ношења бејзбол палице и због тога што полицији није хтео да покаже личну карту јер је наводно није имао.

Иако има само 19 година, први прекршај је показује евиденција МУП направио 2010. Тада је са 15 година, кажњен због вожње мотора без заштитне кациге. Јовановић је тужиоца након несреће на Ади Хуји слагао, рекавши да је возио два или три пута аутомобил без дозволе. Полиција га је само у 2012. казнила четири пута због вожње без дозволе, једном због тога што није имао саобраћајну и два пута јер је управљао мотором без кациге. Годину дана касније због немања дозволе је кажњаван још три пута, а ове године једном. Јовановићу није страно да вози и нерегистроване аутомобиле, као и оне са страним регистарским таблицама. Управо због тих прекршаја полиција му је последњу казну написала у новембру десетак дана пре него што је изазвао стравичну саобраћајну несрећу на Ади Хуји.

У београдском Прекршајном суду објашњавају да се Јовановић никада није појавио на суђењу, да га полиција никада није пронашла на пријављеној адреси и да је због тога застарело осам пријава из 2010 и 2012 године. Возач БМW упркос свим пријавама нема ниједну пресуду Прекршајног суда.

– Пре него што су случајеви застарели, суд је издавао наредбу за његово привођење, али никада није пронађен на месту становања. За њим је тренутно на снази неколико налога за хитно довођење у суд. Полиција оде на његову адресу, али тамо им кажу да није ту и да не знају када ће се вратити, па се и суђења одлажу. ниједну пресуду нема, али не због кривице суда или полиције, већ због тога што је добро упућен како да изигра цео систем и да сваки случај доведе у застарелост, објашњавају у Прекршајном суду.

У суду наводе да не постоји сумња да су судије на било који начин учествовале у застаревању прекршаја.

– Готово сваки предмет је био код различитог судије. Сви предмети из последње две године су активни и тражи се његово привођење, објашњавају у суду.

С друге стране у полицији објашњавају да су радили свој део посла и да су пријаве подносили у редовном поступку и да се тиме њихов део посла завршавао.

(Курир)