Прочитај ми чланак

ТУЂМАНОВ МИНИСТАР: Први смо напали Србе, а Милошевић и Туђман су одлуке доносили заједно!

0

hrvati Goran - Borovo Selo
Први су нападнути Срби. Нападнута је Југославија, а не Хрватска! Шушак, Главаш и Вице Вукојевић напали су Борово Село како би испровоцирали рат, рекао је Бољковац.

Ове године се навршава 19 година откако је у војној ваздушној бази Рајт Патерсон код Дејтона, у америчкој држави Охајо, парафиран Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум.

КО ЈЕ ЈОСИП БОЉКОВАЦ?

Јосип Бољковац, први министар унутрашњих послова Туђманове Хрватске и један од последњих хрватски партизанских капиталаца, умро је у 10.11.2014. у 93. години у карловачкој болници.

Бољковац је рођен 1920. Године у Вуковој Горици недалеко Карловца, а почетком Другог светског рата одлази у партизане, да би крај дочекао као шеф Озне за котар Карловац. Шездесетих година био је градоначелник Карловца, а након слома Хрватског пролећа 1972, односно Маспока, када је стао на страну Савке Дапчевић – Кучар и Мика Трипала, уклоњен је из политичког и јавног живота. Почетком деведесетих прикључио се ХДЗ-у и Туђман га именује првим министром унутрашњих послова самосталне Хрватске, да би га већ 1991. сменио са тог положаја, али га није ућуткао.

Напротив, тек је тада проговорио на начин који је саблажњавао политички естаблишмент и најширу јавност Хрватске опијену антисрпском хистеријом.

Правни акт споразумног карактера донет је да би се званично прекинуо рат у Босни и Херцеговини (1992 – 1995) и нарочито се бавио будућим управним и уставним уређењем.

О почетку рата на простору бивше СФРЈ има различитих гледишта и тумачења. Наравно, у зависности коју страну питате. Ипак требало би напоменути да се дешавало да нечије сведочење о тим ратним сукобима изазове праву буру реакција.

Једно од таквих је свакако и сведочење првог Туђмановог министра полиције Јосипа Бољковца који је у интервјуу за дневни лист „Вести“,рекао је како је Хрватска 1991. плански напала Србе у Хрватској и намерно изазвала рат.

Бољковац тврди и да су се Туђман и Милошевић током целог рата договарали и доносили одлуке заједно.

„Главаш ме за време сведочења оптужио да сам га прогањао због рушења моста на реци Драви у Осијеку. Он је рекао да је мост срушио да би се град заштитио од тенкова ЈНА, а ја сам рекао да је ЈНА у том тренутку била регуларна војска једне међународно признате државе, а Хрватска, која тада још није била призната, део Југославије”, рекао је тада Бољковац и додао како су његова сведочења на суђењу Главашу била цензурисана.

На питање новинара ко је заправо започео рат, Бољковац изненађујуће одговара:

„Први су нападнути Срби. Нападнута је Југославија, а не Хрватска!. Шушак, Главаш и Вице Вукојевић напали су Борово Село како би испровоцирали рат„.

Даље наставља како је рат заправо био последица договора између Милошевића и Туђмана о подели БиХ и размени становништва кроз етничко чишћење.

„Туђман је Милошевићу препустио Босанску Посавину, а Милошевић њему помогао да се реши Срба у Крајини. Имам материјалне доказе да је бивши генерал ЈНА и касније генерал хрватске војске Миливој Петковић организивао повлачење Хрвата из Босанске Посавине“, тврдио је Бољковац.

На питање о евентуалним доказима договора Туђмана и Милошевића, Бољковац одговара како му је једном приликом, када је донео наредбу о хапшењу убица шефа полиције у Осијеку Јосипа Рајхл Кира, Туђман рекао како и Милошевић мисли да он више не би смео бити на челу МУП-а. Као други доказ наводи да је Туђманов блиски сарадник, Хрвоје Шаринић током рата код Милошевића био најмање 40 пута.

Даље оптужује Туђмана да је његов циљ био рат по сваку цену.

„Према његовој идеји, Срби су требали нестати из Хрватске, а убиство Кира наређено је од самог врха државе“, говори Бољковац.

Додаје како су 1991. године, пре него што је био испаљен и први метак породице угледних хрватских политичара биле су спремне на бег. Међу њима наводи високопозициониране ХДЗ-овце, али и бившег председника Хрватске Стипу Месића.

boljkovac-500x250

БОЉКОВАЦ: У ХРВАТСКОЈ И ДАЉЕ ЖИВИ УСТАШТВО

Подсећања ради, почетком ове године, након комеморативног скупа жртвама усташког терора у Горњој Требињи код Карловца, Бољковац је новинарима рекао да се не боји могућег затвора због оптужби за злочин над цивилима 1945. јер „није крив нити суд има аргументе за његову кривицу“.

Жупанијски суд у Загреб оптужио је Бољковца да је како шеф котарске ОЗНЕ 1945. Године наредио ликвидацију 21 цивила због њихове сарадње са усташким властима.

„Све је могуће због превеликих дискреционих овлашћења судија, иако ликвидација из 1945. године нема никакве везе са мном“, рекао је Бојковац, јавила је агенција Хина.

Он сматра трагичним то што се у Хрватску враћа “усташтво па се суди СКОЈ-евцима који су против фашизма дизали устанак 1941.године“.

„Коме треба сада суђење против оних који су први дизали устанак и извршавали задатке, пропешачили ове крајеве кад се клало и убијало, као и овде у бившој општини Скакавац? Некоме ваљда треба. Али то је опомена. Опомена!“, казао је Бољковац.

(Wебтрибуне/Вести-онлине)