Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: ЕУ шверцује у Русију воће и поврће преко БиХ!?

0

voce povrce srpski izvoznici

МОСКВА – Русија истражује покушај кријумчарења европског воћа и поврћа кроз Босну и Херцеговину да би се заобишао ембарго Москве на увоз хране из Европске уније, показују документи у које је агенција Франс прес имала увид.

БиХ, на коју се ембарго не односи, бележи процват извоза хране од августа, када су руске санкције ЕУ ступиле на снагу.

Руска Федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу тврди да је пољопривредни извоз из БиХ у Русију ове године утростручен у односу на 2013, што се наводи и у документу Министарства спољних послова БиХ, у чију је копију Франс прес имао увид.

У девет месеци закључно са септембром, извоз воћа и поврћа из БиХ у Русију био је тежак 3.123 тоне у односу на 1.014 тона из истог периода лане, наводи се у документу. Босна је у том периоду извезла 2.066 тона јабука и крушака у Русију, у односу на свега 10 тона из истог периода 2013.

Москва сада жели да сазна податке о обиму производње одређеног воћа и поврћа у Босни у 2014. Под сумњом је и извоз кромпира из БиХ, будући да се тај производ прошле године уопште није извозио у Русију, а од почетка 2014. извезено је 94 тоне.

„Највећи део робе извезен је у септембру и октобру, а мањи део у августу, када су руске санкције ступиле на снагу”, рекао је за Франс прес портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Руски званичници сумњају да се ради о реизвозу, односно о томе да је одређена количина воћа и поврћа прво увезена у БиХ, а потом извезена на руско тржиште”, рекао је новинарима министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић.

Руски ембарго на увоз хране у периоду од годину дана односи се на месо, воће, поврће, рибу и млечне производе из Аустралије, Канаде, ЕУ, Норвешке и САД и уведен је као контрамера санкцијама ЕУ уведеним Русији због украјинске кризе.

Извор: Танјуг