Прочитај ми чланак

ПОДРШКА ПРОТЕРАНИХ СРБА Ивановићу и утамниченим Србима

0

oliver-ivanovic

Протерани Срби са Косова и Метохије вечерас су се окупили испред седишта Грађанске иницијативе СДП у Косовској Митровици у знак подршке лидеру те иницијативе Оливеру Ивановићу и осталим притвореним Србима, затраживши од међународних институција да им се омогући да докажу своју невиност.

Представник протераних Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић изјавио је да је „једини грех притворених Срба на основу којих је подигнута оптужница да су они 1999. године остали у својим кућама, у свом граду, на вековном огњишту, са пријатељима, комшијама и кумовима”.

– Ако је то грех зато што су жртвовали своје и животе најбилижих, да сачувају вековно огњиште, онда је то грех ономе који покреће оптужницу против недужних Срба. Овим путем дајемо подршку свима и тражимо од свих међународних институција да притворени Срби могу часно, достојанствено, спремно да бране и докажу своју невиност. Ми у њихову невиност не сумњамо јер знамо да онај ко је остао на КиМ после 1999. године и ко је све време желео нов живот на простору КиМ, он не може да буде злочинац – подвукао је Станојевић.

Он је казао да су они који су притворени били у првим институцијама међународног карактера у Пришитини, истакавши да ако су тада били исправни да спроводе међународна права, поставља се питање зашто се сада притварају.

– Да ли је то порука да и ми смо на удару, да ли је то порука да онај ко жели своје огњиште, своју кућу, свој град, да је он осуђен на неку превару? – упитао је Станојевић.

Он је казао да у име протераних Срба, у име Ђаковчана, расељених Срба са КиМ, пружају пуну подршку породици и најближим сарадницима Оливера Ивановића, да истрају. Станојевић је указао да је ово вечерас можда закаснела реакција, напоменувши да су они у расејању где су им, казао је, одузета сва права и та права се не враћају ни после 16 година.

Заменица председника Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић је захвалила на подршци лидеру СДП Оливеру Ивановићу као и његовој породици, али и свим осталим притвореним Србима и њиховим породицама.

– Наша борба дуго траје, 10 месеци, али ми не одустајемо и свака помоћ па и ваша нам је добродошла. За низ активности које спроводимо имали смо и подршку интерно расељених. И у то име, свима вама желим да се захвалим, и да са нама и даље наставите, да водимо борбу и да докажемо да је Оливер Ивановић невин и да тамо где је, као и остали Срби, а надамо се да ће то врло брзо бити, да ће Оливер Ивановић бити на слободи, да ће сви представници међународне заједнице, Еулекс и тужилаштво чути ваше гласове, чак и ваше вечерас, то нам доста значи, и хвала вам на подршци коју сте нам вечерас дали – казала је Божовић.

Протерани Срби са простора Косова и Метохије, њих око 300, данас су присуствали обележавању славе Свети краљ Стефан Дечански у манастиру Високи Дечани. Након тога, они су се вечерас у Косовској Митровици окупили испред седишта ГИ СДП у знак подршке свим притвореним Србима и њиховим породицама.

(Танјуг)