Прочитај ми чланак

Патријарх Иринеј: Док је Косово у нашим срцима, у нашој души, никада неће бити туђе

0

Патријарх српски Иринеј пожелео је у манастиру Високи Дечани да се сви расељени Срби врате на КиМ, а онима који су сада у Покрајини да имају веру да издрже.

irinej1

„Желео бих да се сви они који су живели на Косову и Метохији врате на своја огњишта, својој кући, свом дому, свом храму, гробљима“, рекао је патријарх у манастиру Високи Дечани где је данас обележена слава – Свети краљ Стефан Дечански.

Патријарх је поручио да нико не сме да изгуби наду, да она, заједно са вером у Бога мора увек да постоји.

„Ово је наше свето Косово, ово су наше светиње и позвани смо и дужни смо да их чувамо. Док је ова светиња, браћо и сестре, док овде Свети краљ почива та земља ће бити српска земља. Много пута је Господ спашавао отадзбину Светога краља, услишио молитве његове, надамо се и верујемо да ће Господ чути и наш вапај за Косово и да Косово, док је у нашим срцима, у нашој души никада неће бити туђе“, рекао је Иринеј.

Патријарх је поручио, да треба охрабрити оне који су силом протерани са Косова и Метохије да смогну снаге и да се врате домовима својим.

Косово је, како је навео патријарх, једина земља у којој нема слободе, чији житељи не смеју да оду на поље јер не знају да ли ће се вратити, једина земља која не поштује никакво право, нити достојанство лујдско.

irinej2

Према речима патријарха, српске светиње јесу порушене али ће доћи време да се обнове и да се поново чује песма и прича на српском, на, како је казао, светој ћирилици на Косову и Метохији.

Патријарх је данас декану Призренске Богословије Милутину Тимотијевићу за педесетогодишњу преданост СПЦ и виседеценијски рад у тој богословији уручио орден Светог Саве Првога реда СПЦ.

Патријарх СПЦ служио је данас поводом славе Свети краљ Стефан Дечански у манастиру Високи Дечани свету литургију уз саслужење владике косовско-метохијског Теодосија и тимочког Илариона и свештенства.

Обелезавању славе присуствовало је око хиљаду људи са Косова, из централне Србије и Црне Горе, расељени Срби из Ђаковице, као и представници дипломатског кора земаља акредитованих на Косову, а у име Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Душан Јововић.

(Бета)