Прочитај ми чланак

Луначек: Надам се скором пријему Косова у УН и да ће број признања наставити да расте

0

Ulrike-Lunaček

Беч — Потпредседница ЕП Улрике Луначек нада се да ће „Косово“ ускоро бити примљено у различите институције УН, као и у светску организацију.

Она истиче да преостале земље чланице ЕУ треба да признају независност „Косова“.

Луначек је, у видео-поруци приказаној на скупу „Мултилатерална дипломатија – могућности и изазови за чланство Косова у међународним организацијама“ у Бечу, рекла да нажалост постоје проблеми унутар Косова, наводећи да би желела да већ постоји влада после избора пре скоро пола године, јер би то било лакше за оне, као што је она, који подржавају „Косово“ ка пуноправном чланству у међународне организације.

Она је, такође, указала да постоје проблеми и у вези са Еулексом, и да су оптужбе везане за корупцију тема и у ЕП.

Луначек се заложила за признање независности Косова од земаља чланица ЕУ које то до сада нису учиниле, поручивши да статусна неутралност не постоји.

Надам се да ће доћи до промене става барем код неких земаља. На аргумент који неки користе да је независност „Косова“ противна међународном праву подсећам да постоји одлука Међународног суда према којем проглашење није било противно међународном праву“, подвукла је она.

Аустријска политичарка је рекла да неке земље страхују да би њихове мањине могле такође затражити независност, али да не треба да стрепе јер, како је навела, ниједна демократска влада у ЕУ није чинила оно што је радио Милошевићев режим косовским Албанцима.

„Немогуће је поређење“, подвукла је Луначек.

Она је изразила наду да ће број земаља чланица УН које су признале „Косово“ наставити да расте и да ће ускоро та „најмлађа држава“ у Европи моћи бити примљена у различите институције, агенције УН, као и светску организацију.

„На томе радим са више колега у ЕП“, навела је Луначек.

Директор „Дипломатске академије Косова“ Скендер Дурмиши истакао је да Приштина нуди свим својим грађанима уставне гаранције, демократију, мир и толеранцију, исто као и све остале чланице међународних организација, те да су мултилатерална дипломатија и чланство у међународним организацијама циљ Косова.

Генерални директор „Министарства спољних послова“ Косова Аљберт Пренкај, говорећи о односима са Београдом, оценио је да је једино одрживо решење у потписивању мировног споразума, који би садржао признавање независности од стране Србије.

(Танјуг)