Прочитај ми чланак

КВАКА „КОСОВО“ Осам услова ЕУ за Србију

0

Од пуне примене бриселских договора зависи када ће Европска унија отворити прва поглавља у преговорима са Србијом.

vucicmerkel082014Меркелова и Бундестаг не одустају

Према сазнањима „Блица”, ЕУ има укупно осам захтева од Београда када је реч о Косову.

Очекују да се заврши израда нацрта статута Заједнице српских општина. Такође, траже да Београд спроведе све што је договорено с Приштином на пољу телекомуникација, енергетике, изградње сталних административних прелаза.

1. Нацрт статута Заједнице српских општина
2. Примена договора о телефонији – позивни број за Косово
3. Примена постигнутих договора о енергетици
4. Изградња сталних прелаза између Србије и Косова
5. Блокирање илегалних прелаза „због шверца“
6. Прихватање пасоша Косова на границама Србије
7. Учешће Приштине у свим облицима сарадње у региону
8. Регулисање Парка мира у северној Митровици

Међу захтевима су и блокирање илегалних прелаза, прихватање косовских докумената на прелазима с иностранством, пуно укључивање Косова у регионалну сарадњу. Ту спада и регулисање Парка мира у северној Косовској Митровици, којем се противи Приштина.

Незадовољни

Властима у Београду је из ЕУ поручено да европски партнери нису задовољни степеном примене договора из Брисела. Иако су ови услови изнова поновљени српским властима, познати су и одраније.

Прво о Косову

Пуно испуњавање Бриселског споразума посебно је важно Немачкој.

Власти у Берлину, и влада канцеларке Ангеле Меркел и парламентарци из Бундестага, сматрају да у преговорима ЕУ и Србије прво треба да се отвори поглавље 35, које се тиче Косова. За отварање тог поглавља је, међутим, неопходно да се примењују до сада постигнути договори из дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан казао је да, иако Косово још нема владу, постоје ствари које Београд може сам да уради.

Чекајући Приштину

– Ваша влада добро зна шта треба и шта може да се уради и могу само да апелујем да се то уради и, у зависности од нивоа примене, ми ћемо наставити процес – изјавио је Хан приликом недавне посете Србији.

Западне званичнике изгледа да мало брине то што дијалог већ пола године стоји јер Косово нема нову владу.

Одмах после мартовских избора у Србији, премијер Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић су рекли да желе да се дијалог с Приштином настави што пре.

Међутим, на Косову је у току пролећа била кампања за парламентарне изборе, на којима се гласало у јуну, а од тада до данас тамошње странке нису у стању да се договоре о новој владајућој коалицији.

Према последњим информацијама, конституисање скупштине Косова требало би да буде завршено до краја недеље. У том року ће се ДПК Хашима Тачија и ДСК Исе Мустафе договорити о програму и саставу владе.

Мустафа и Тачи још преговарају ко ће од њих двојице бити премијер. 

Београд и ЕК спремни за преговоре у децембру

Србија је спремна да у преговорима о приступању ЕУ одмах буде отворено поглавље 32. које се тиче финансијске контроле, рекле су министарка Јадранка Јоксимовић и шефица преговарачког тима Тања Мишчевић. Жеља Београда је да се то деси до краја ове године. 

Европска комисија подржава отварање поглавља 32. у децембру, изјавио је комесар Јоханес Хан прошле недеље. Ипак, како је додао, „државе чланице такође желе да виде напредак у вези са поглављем 35, које се односи на дијалог са Косовом”. 

(Блиц)