Прочитај ми чланак

ДСС: Лицемерно је шта Јосиповић каже за Шешеља

0

DSS-logo-

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је данас као крајње лицемерне изјаве председника Хрватске Иве Јосиповића да ће се Хрватска обратити Савету безбедности УН због изјава лидера радикала Војислава Шешеља и да „дух Шешеља треба вратити у боцу“.

„Хрватска која није у боцу вратила све духове усташтва, која слави Младена Маркача и Анту Готовину, која злочиначку операцију ‘Олуја’ слави као државни празник – Дан победе и домовинске захвалности, нема никакво морално право да било коме, посебно не Србији, држи било какве лекције и да тражи светску осуду српског држављанина због његових националистичких изјава“, навела је Рашковић Ивић у писаној изјави достављеној Тањугу.

Она је додала да су Јосиповићеви „иступи“ у функцији предизборне кампање у Хрватској и својеврсно такмичење ко ће јаче да изрази антисрпски став, како би задобио већу подршку тамошњег јавног мњења.

ДСС, како је навела, сматра да је веома важно да Србија реагује, да брани своје држављане и не дозволи страним државама да се мешају у њене унутрашње ствари, као и да стане у заштиту права српског народа у Хрватској.

„Позивамо Владу Србије, посебно министра спољних послова Ивицу Дачића да уместо закаснелих изјава о ћириличним таблама, предузме конкретне дипломатске кораке на решавању многобројних проблема са којима се суочава српски народ у Хрватској“, каже председница ДСС.

Родољубиве снаге не треба да се нападају

Констатација др Војислава Шешеља, председника Српске радикалне странке, да иза избора др Санде Рашковић Ивић на место председника ДСС-а стоји Александар Вучић није тачна и плод је недостатка квалитетних информација о односима у Демократској странци Србије.

Главни критичари данашњег режима у Србији су чланови ДСС-а са Косова и Метохије и због њих је Александар Вучић затражио од НАТО пакта 45 минута дозволу да уђе са српском жандармеријом на Косово и Метохију да би дисциплиновао Србе који су одбили да изађу на изборе 03. новембра 2013. године у режији председнице самопроглашене републике Косово Атифете Јахјаге.

Да би угушила отпор Срба на Косову и Метохији, власт је незаконито увела привремене мере у четири општине на северу КиМ, у којима су највећим делом били припадници Демократске странке Србије, политички се обрачунавали са њима као носиоцима отпора стварању још једне албанске државе на Балкану током свих ових послератних година. Многи од њих су због тога и данас затворени у шиптарским казаматима док су други на потерницама Еулекса и Косовске полицијске службе.

Управо зато скупштинари са Косова и Метохије на последњој изборној скупштини Демократске странке Србије нису могли да гласају за кандидата Александра Вучића него су гласали за Санду Рашковић Ивић и њен политички програм који има два кључна става:

– стварање широког патриотског блока

– тешња и чвршћа сарадња са Руском Федерацијом.

Чланови ДСС-а са Косова и Метохије у задње две године нису били задовољни начином на који је странка бранила Косово и Метохију.

Сматрали су да та одбрана мора да буде одлучна, искрена и са пуним капацитетом, што она није била.

Незадовољни су били и понашањем странке у српском парламенту, нарочито према владајућој Српској напредној странци, тако да су грађани Србије били у дилеми да ли је ДСС опозициона или владајућа странка.

Од странке су захтевали да буде Пијемонт у стварању патриотског блока а да се идеја политичке неутралности замени чвршћом сарадњом са Руском Федерацијом. Како врх странке није уважио ове захтеве, чланови ДСС-а са Косова и Метохије сложно су одбили присуство у руководству странке на изборној скупштини одржаној у фебруару месецу 2014. године. Лоши резултати на протеклим изборима доказ је да су били у праву.

Покрајински одбор Демократске странке Србије сматра да данас Србија има моћне противнике на Западу који су удружени са домаћим квислинзима у разбијању државе Србије. Зато је задатак свих родољубивих снага у земљи да се узајамно подржавају и помажу а никако да се међу собом гложе, сукобљавају и нападају.

Односи чланова Демократске странке Србије и припадника Српске радикалне странке на Косову и Метохији су коректни, братски и солидарни и потврђени су на вишегодишњим протестима и барикадама. Желимо да такве везе буду и међу руководством двеју странака.

Сви чланови ДСС на Косову и Метохији високо цене борбу др Војислава Шешеља за државне и национале интересе Србије у трибуналу у Хагу. Искрено сматрамо да му у томе равног нема, и зато се молимо Богу за његово брзо оздрављење.