Прочитај ми чланак

Српски синдром потреса Британију

0

Британски премијер Дејвид Камерон претрпео је нови ударац јер му је још један посланик окренуо леђа и прикључио се странци евроскептика Најџела Фаража.

nigel-farageЛидер евроскептика Најџел Фараж позвао је посланике из свих странака да му се прикључе

Српски синдром „прелетања“ из странке у странку изгледа да је погодио Велику Британију, којој је та неславна пракса до ових дана била страна.

Док је у Скупштини Србије сваки трећи парламентарац бар једном променио партију, на Острву по правилу посланици Конзрвативне партије прелазе у редове анитевропске Странке за независност Уједињеног Краљевства. Јачање УКИП би могло озбиљно да уздрма британски политички и пословни естаблишмент на парламентарним изборима 2015. године.

Борбу за места у доњем дому британског парламента покренуло је дезертерство Марка Реклеса, бившег конзервативца, који је пре три дана победио доскорашњег страначког колегу на изборима у Рочестеру. Његова победа изазвала је параноју у Камероновој партији, јер је за само два месеца УКИП освојио друго посланичко место. Ова странка досад никада није била заступљена у британском парламенту.

 

„Не идите“

Британски премијер Дејвид Камерон позвао је своје посланике да остану уз њега. „Пребег у УКИП био би контрадикторан сада када смо обећали одржавање референдума о останку земље у ЕУ. Борићу се сваког дана до избора 2015. да вратим пребегле посланике у Конзервативну партију“, рекао је Камерон.

 

Претходно је Даглас Карсвел, такође прелетач, добио превремене изборе у Клактону.

– Ако је УКИП добио овде, може да победи у целој земљи – рекао је Реклес, а његов шеф Фараж додао је да је све могуће. После Реклесове победе, још двојица посланика из редова конзервативаца, Питер Боун и Џон Барон, на корак су до тога да пребегну код Фаража.

– УКИП је добра ствар за Британију јер је у питању још једна странка која је спремна да покрене дебату о чланству у ЕУ и имиграционој политици – каже Боун.

Као потенцијални „укиповци“ спомињу се још тројица посланика конзервативаца Филип Холбоун, Филип Дејвис и Марзин Викерс.

Ипак, владајућу странку највише брине што је Реклес победио на само 50 километара од Лондона, за који се веровало да није толико наклоњен десној идеологији УКИП-а. Подједнако су забринути и лабуристи, јер ова странка претендује и на њихове бираче.

(Блиц)