Прочитај ми чланак

СРБИЈА И РУСИЈА против фастфуда у култури, јер каква ти је култура, таква ти је и војска

0

medinski

(Ратко Паић)

Обично смо склони томе да потцењујемо значај културе у решавању важних национално-државних питања, дајући несумњиву предност политици и економији, али недавни сусрет руског и српског министра културе у Београду, на коме су се договорили да прошире међусобну сарадњу, одмах ме подсетио на мисао Генадија Александрова, који је рекао да је култура „јача од било какве армије, просто зато што је она култура. И какву имате културу, такву имате и армију и све остало“.

Дакле, ради се о томе је ресорни министар Иван Тасовац, заједно са својим колегом из Москве Владимиром Мединским, пре неколико дана у српској престоници постигао споразум о томе да се од следеће године знатно интензивира српско-руска културна размена, при чему су обојица изнели уверење да и поред досадашње успешне сарадње у тој области и даље постоји велики простор за њено унапређење.

Иначе, они су на поменутом сусрету, који је одржан након изложбе у Конаку кнеза Милоша на тему „Историја духовних односа Русије и Србије од 14. до 19. века“, коју је обишао и руски патријарх Кирил, најавили да ће ускоро наставити разговор на Форуму у Санкт Петербургу почетком децембра, када ће одредити конкретне облике будуће сарадње, али већ сада се зна да ће средином фебруара следеће године у Београду у згради Историјског музеја заједничким напорима бити организована велика изложба посвећена историји Великог рата, а истог дана би требало да се у главном граду Србије одржи и европска премијера високобуџетног ратног играног филма, који представља први филм икада снимљен у Русији на тему Првог светског рата.

А када се томе дода податак да на пример већ за десетак дана, или тачније 4. децембра, у великој дворани Сава центра гостује руски Државни академски ансамбл народних игара „Мојсејев“, познат по томе што је у целом свету проглашен за највећу и најзначајнију од свих играчких група, који ће извести сценски спектакл и балет на музику Мусоргског, по мотивима романа Николаја Гогоља, онда звучи сасвим логично што је руски министар у Београду изјавио да је култура мост који треба повезивати земље, а у односима између Србије и Русије, како је казао, „то није мост, него широки, асфалтирани аутопут“.

Зато, без обзира да ли ће 2016. година и формално бити проглашена за годину српско-руске културе, о чему је такође већ било говора између Тасовца и Мединског, остаје чињеница да ће се у сваком случају међусобна сарадња и даље обогаћивати новим садржајима, а то гарантује да ће у обе земље бити више квалитетних културних дешавања, а мање псеудо-културних фалсификата, на које је још раније упозорио Владимир Путин, констатујући да се упоредо са очигледним достигнућима у развоју културе, често сусрећемо и са „културном бедом“, односно са „фастфудом од културе“.

А то је додатни разлог да се са дужном пажњом подсетимо на ону мисао са почетка, која каже – „Какву имате културу, такву имате и армију, и све остало“.

(Глас Русије)