Прочитај ми чланак

Председник Руске думе: Позиви ЕУ Србији груби и прости

0

nariskin

Председник Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин изјавио је да су позиви Европске уније Србији да се придружи санкцијама против Русије „груби и прости“.

„Пре само неколико дана смо чули грубу и рекао бих, просту изјаву једног високог званичника ЕУ упућену независној и сувереној држави Србији, која је гласила: ‘Требало би да се придружите такозваним антируским санкцијама, иначе за вас нема места у ЕУ’, рекао је Наришкин на међународној конференцији у престоници Казахстана, Астани.

Према његовим речима, такав став ЕУ је у супротности са нормама међународног права и заправо је „уцена“, пренела је руска агенција Тас.

„Такви кораци, без сумње, немају ништа заједничко са принципима суверене једнакости нити са начелима поштовања у погледу историје, културе и традиције једне партнерске државе“, закључио је Наришкин.

Прошле недеље је Јоханес Хан, комесар ЕУ за политику суседства и преговоре о проширењу, који је у четвртак боравио у посети Београду, рекао да би Србија требало да усклади своју спољнополитичку позицију са европским ставом намећући антируске економске санкције, наводи руска агенција.

У међувремену и председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић су изјавили да Србија неће наметати санкције Русији упркос њиховом циљу придруживања Европској унији, истиче Тас и напомиње да је Николић признао да чланство у ЕУ, којем Србија тежи, подразумева обавезу слеђења заједничке спољне политике.

Портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич рекао је у четвртак да се Москва нада да ће се Србија сетити пријатељских односа које има са Русијом када буде одлучивала да ли ће се придрузити санкцијама ЕУ против Москве, подсећа агенција Тас.

(Танјуг)