Прочитај ми чланак

ПАТРИОТСКИ БЛОК је алтернатива и лошој власти и опозицији

0

_MG_6585

Покрајинска власт предвођена Бојаном Пајтићем изгубила је легитимитет, а патриотски блок ће на ванредним покрајинским изборима забележити одличан резултат, речено је на првој заједничкој трибини коју су у препуном амфитеатру хале СПЕНС организовале Демократска странка Србије и Покрет Двери.

Иван Костић из Покрета Двери рекао је данас обележавамо 96 година од присједињавања Срема, Бачка, Баната и Барање Краљевини Србији, а да се данас у Војводини формирају културна и образована политика противна српској.

”Хоће да промене идентитет српског народа у Војводини и да створе нов дунавски или паневроспки идентитет. Заједно ћемо зауставити тај процес и српска Војводина поново ће бити центар националног буђења у Србији”, истакао је Костић.

Борко Илић, потпредседник ДСС рекао је да данас обележавамо 96 година слободе и упитао имамо ли снаге да обранимо тековине које су остварили наши преци.

”Српска Војводина је Матица Српска, прво савремено позориште, прве школе и библиотеке. Имамо обавезу према Јовану Јовановићу Змају, Јаши Томићу и свима који су животе и стваралачко умеће дали да би живели у слободној земљи. Нема предаје, 1918. су наши људи остварили оно што су генерације сањале – Војводина је Србија”, закључио је Илић.

Ђорђе Вукадиновић, оснивач и главни уредник Нове српске политичке мисли рекао је да се из Велике народне скупштине у Новом Саду 1918. године може извући више порука.

”Прва је да се труд исплати и славни преци су доказ тога. Дугогодишња тежња за опстанак и уједињавање српског народа на простору Аустроугарске остварена је, без обзира што у неким тенуцима није изгледала реално остварива.”

Друга порук је да џиљеви треба да буду високо постављени и да се могу остварити само радом, упорношћу и вером у себе.

”Као народ смо склони великим узлетима који се огледају у пароли ”не може нам нико ништа”, али и врло брзим падањем у апатију. Треба да се клонимо крајности и да марљиво радимо на остваривању националних циљева”, указао је познати политички аналитичар.

Трећа порука је посебно важна за овај национални покрет у настајању да су потребни сарадња и окупљање.

”Треба да тражимо тачке спајања а не раздвајања, јер је разлике увек могуће наћи, чак и у породици. Ово је тренутак када разлике треба оставити о страни и у први план ставити ствари које нас повезују”, закључио је Вукадиновић.

Професор Коста Чавошки рекао је да народ представља нераскидиви ланац који повезује мртве, живе, и нерођене и да само тако народ постаје бесмртан у односу на смртне појединце који га чине.

Чавошки је критиковао намеру власти да промени Устав Србије.

”Желе да у Уставу напишу да Косово више није Србија и да је независна држава. Не смемо им то дозволити, као што не смемо да дозволимо ни да Војводина постане држава у джави, нити да јој се врати статус који је имала Уставом 1974”, нагласио је Чавошки.

Он је подсетио и на обећања Вучића и СНС на основу којих су добили последње изборе.

”Уместо радикалног запошљацања добили смо радикално осиромашивање, уместо смањивања привилегија политичара, смањили су плате и пензије да би привилегије сачували” истакао је Чавошки и закључио да ”као што је неко има стрмоглаву каријеру према горе, може да има и стрмоглави пад.”

Бошко Обрадовић, члан старешинства Покрета Двери започео је излагање стиховима Диса из песме ”Наши дани”.

”Ова песма је настала 1911. и говори о слабостима нашег народа и политичке елите. Међутим, након само годину дана та генерација започела ослобађање Србије и у ратовима до 1918. године остварила највеће војничке победе у историји српског народа. Та генерација је остварила два сна, један о ослобађању Косова и други о присједињавању Барање, Бачке, Баната и Срема” рекао је Обрадовић.

Он је оштро критиковао покрајинску администрацију и поставио питање који је њен смисао у ситуцији када она пљачка Војводину и покушава од ње да створи државу у држави.

”Ова политичка групација 14 година влада Војводином, а више нема никакав легитимитет за то. Са друге стране као лажна алтернатива нуди се Српска напредна странка која већ три година влада Србијом и није донела ништа добро. Сада је створена трећа снага, трећи пут који ће бити права, српска алтернатива”, закључио је Обрадовић.

Санда Рашковић Ивић рекла је да смо данас дошли да одужимо дуг нашим прецима, али и да говоримо о садашњности и будућности која је бити неизвесна са актуелном влашћу.

”Када је Уставни суд на иницијативу ДСС и уз помоћ професора Чавошког оборио Статув Војводине постало је јасно да је покрајинска власт постала нелигитимна”, рекла је председница ДСС.

”Због тога захтевамо расписивање ванредних покрајинских избора. Међутим, ништа се неће постићи ако се лоша Пајтићева власт замени лошом влашћу коју ће представљати СНС. Зато смо створили национални покрет чије језгро чине ДСС, Двери и истакнути српски интелектуалци. На изборе ћемо изаћи јачи јер идемо заједно, јер гледамо шта нас спаја”, закључила је Рашковић Ивић и рекла да ће национални блок на изборима забележити одличан резултат.