Прочитај ми чланак

Матија Бећковић: Србија одлучује сама – у туђе име

0

Српски књижевник и академик Матија Бећковић изјавио је, поводом све јачих притисака из Европе да се Србија дистанцира од Русије, да и поред свега нема сумње да Србија о свему одлучује сама, истина – у туђе име.

beckovic

Говорећи о Косову и Метохији и чињеници да се Србија на путу ка ЕУ одрекла Космета, који многи сматрају само митом а не стварношћу, Бећковић је рекао да су Срби можда једини народ који исмејава своје митове.

„Није тај мит и та стварност од јуче, нити смо ми једини народ који има своје митове, али смо можда једини чији се митови исмејавају и оспоравају. А шта да очекујемо од других кад то чинимо и сами“, рекао је Бећковић.

Он је нагласио да ће се Србија са Европом још „ћерати“ у вези са Косметом, јер у супротном не бисмо, како је рекао, били људи.

„Ћерамо се и због мува, а камоли због Космета. Да се не ћерамо, не бисмо били људи“, рекао је Бећковић и додао да је Косово постало симбол и подсетник о томе „шта оно беше правда и равноправност међу народима“.

Када је реч о такозваној великој Албанији и недавном инциденту са дроном у Београду, Бећковић каже да су Срби „створили малу, па што онда не би и велику Албанију“.

„Уосталом, она стварно постоји, само је питање дана кад ће постојати и формално. Велика Албанија се не може остварити без Србије. Зато међународна заједница од нас очекује да дамо допринос и да то буде наш најважнији национални циљ“, поручио је Бећковић.

Коментаришући наводе да се и у Србији поново маше заставом велике Србије, Бећковић је рекао да се он „нешто не сећа ни тих застава нити тог махања“.

„Срби су се намахали дочекујући маршала на његовим повратцима у Београд с пута око света. Чини ми се да постоји општа сагласност да је то било златно Периклово доба Србије“, рекао је Бећковић.

Говорећи о разлозима због којих углавном остаје уздржан за коментаре на сва актуелна дешавања у Србији, Бећковић је рекао да он говори својим песмама.

„Да ли ме замишљате као неког ко се испред `Максија` обраћа окупљеним грађанима. Истина, Његош није имао шансу да говори испред неког супермаркета, а ја имам. Песма каже да најмудрија српска глава спава на Ловћену, па што му се не бисмо придружили и ми“, нагласио је Бећковић.

Он је додао да је академска тишина која се надвила над Србијом у ствари најјачи утисак, јер, како је рекао „без тишине и таме ништа се не би видело“.

(Правда)