• Почетна
  • СВЕТ
  • ИРАК – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Ирачке снаге од исламиста преотели два града северно од Багдада
Прочитај ми чланак

ИРАК – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Ирачке снаге од исламиста преотели два града северно од Багдада

0

irak iracke-snage-zauzele-dva-grada-sjeverno-od-bagdada-ociscena-prometnica-prema-iranu_9536_3563

Ирачке снаге данас су заузеле два града северно од Багдада те су притом избацили ИДИЛ-ове исламисте који су месецима овде имали своја упоришта.

Ослобађањем градова Џалавла и Саадија ирачке снаге су  отвориле саобраћајницу која повезује Багдад са Ираном – имајући у виду да Иран знатно помаже ирачким снагама око борбе против ИДИЛ-а, ово су важне вести.

Француска пребацила у Јордан ловце за борбу против ИДИЛ

Француска војска је у недељу разместила шест ловаца Мираж на територији Јордана, а у циљу борбе против радикалне исламистичке групе Исламска држава Ирака и Леванта на територији Ирака.
Размештање ловаца на територији Јордана омогућиће смањење трошкова за спровођење операција у Ираку, што представља важан моменат у тренутној економској ситуацији у Француској.

Информације говоре како су у ослобађању ових градова од ИДИЛ-а учествовале ирачке војне снаге, шиитске парамилитарне групе те курдски Пешмерга борци. Извори преносе како је током данашњег дана погинуло најмање 23 припадника Пешмерга снага. Спекулише се како је ИДИЛ изгубио око 50 бораца током дана.

Уз данашњи напредак треба споменути и како су ирачке снаге прошле недеље сломиле опсаду највеће рафинерије северно од Багдада која се месецима налазила под ИДИЛ-ом.

Но, док анти-ИДИЛ снаге остварују напредак на овом простору сам ИДИЛ и даље напредује на западу земље, у провинцији Анбар.

Највећи сукоб на овом простору тренутно се води око града Рамади којег ИДИЛ настоји освојити након што су већ заузели приградска насеља и поједине градске четврти.

Последња два дана ИДИЛ жестоко напада град те се покушавају пробити до центра који се и даље налази под контролом про-владиних снага.

Борбе у граду наставиле су се и данас док су ИДИЛ-ове положаје у околини града гађале ирачке и стране ваздушне снаге које учествују у оквиру тзв. анти-ИСИЛ коалиције на челу са САД-ом.

ИДИЛ још није нити једном покушао да нападне Багдад, но зато има контролу над низом мањих градова у околини, а највећи од њих је Фалујџа западно од Багдада.

Директан војни напад није покренут, но ИДИЛ изводе терористичке нападе редовно у главном граду Ирака, мете су најчешће шиитске градске четврти.

САД наоружавају ирачке суните за борбу против ИДИЛ

Сједињене Државе планирају да у Ираку у циљу борбе против терористичке групе Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) наоружају и обуче не само јединице редовне војске и курдских устаника, већ и одреде сунитских племена, каже се на сајту Пентагона.

Планирана је куповина аутомата АК-47, бацача граната и минобацача. Издвајања у ту сврху предвиђена су у фискалној 2015 години.

Министарство одбране САД планира да испоручи сунитским племенима у Ираку оружје у вредности од 24 милиона долара.

То је мањи део укупне војне помоћи, која ће бити обезбеђена Ирачанима у борби против исламиста.

sas jedinice 84128_n
САС ПРОТИВ ИДИЛ-а

Појавиле се поуздане информације о дејствима специјалних САС тимова (британске специјалне јединице) у овој држави против екстремиста из ИДИЛ-а.

Наиме, у последње 2-3 недеље, на север ове државе је пребачен елитни састав снајпериста који је до сада ликвидирао најмање 200 џихадиста.

„Неутралишемо и до 10 мета на дневном нивоу“, подаци су који се могу чути са лица места.

Акције изводе командо тимови у малим групама, који се са специјалним високопроходним возилима „квадроцикли“ и војно-транспортним хеликоптерима, забацују дубоко у територију под контролом ИДИЛ.

(Advance, Глас Русије, Борбени Ефективи)