Прочитај ми чланак

СРАМНА ИЗЈАВА: До уласка у ЕУ морамо бити потпуно антируска држава!

0

EPuS_3

БЕОГРАД – Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је вечерас да Србија свакога дана мора унапређивати прихватање спољнополитичких ставова ЕУ, али да до момента чланства, ЕУ мора прихватити различите спољно политичке ставове Србије који се односе и на Русију.

Коментаришући питање до када ће Брисел имати разумевања за спољну политику Србије када су у питању санкције према Русији Мишћчевић је рекла да Србија има сназну аргументацију за свој став и указала да наша земља има обавезу да поступно усклађује своју политику са ЕУ.

“Наравно једна од ствари за коју имамо јако добру аргументацију – економску, традиционалну, политичку, али и енергетску зависност јесте размимоилажење око става према Руској Федерацији“, рекла је Мишчевић и истакла да свакога дана морамо унапређивати прихватање спољнополитичких ставова ЕУ, али и да ЕУ мора прихватити различитост спољно политичких ставова Србије.

“Обавеза још према Споразуму о стабилизацији и придраживању јесте поступно усклађивање, а то значи све веће и веће усклађивање са спољно политичким ставовима ЕУ, односно заједничким ставовима и заједничким акцијама које ЕУ доноси“, рекла је Мишчевић за Б92 додајући да у овом моменту процент усклађивања износи 62 одсто. и да тај проценат расте од почетка године.

Она је оценила и да ће Србија свакако кренути са отварањем најтезих поглавља, јер је то такозвани нови приступ у преговорима који је први пут искоришћен када је Црна Гора пре годину и по дана почела са својим преговорима у смислу отварања поглавља, а резултат је претходних искустава.

Како је објаснила, најважнија или фундаментална, основна поглавља су она која се односе на владавину права, поглавља 23 и 24.

Према њеним речима, у тим поглављима се налазе важне области које су основа успостављања система функционисања једне нормалне државе – реформа правосуђа, реформа државне управе, борба против корупције, заштита основних права и питања која се односе на безбедност.

Прочитајте још:

Од српског „Отпора“ до украјинског „Мајдана“

Она објашњава и да Немачка инсистира да поглавље 35, однос Београда и Приштине, буде прво отворено зато што немачки парламент има јако важно место у креирању спољне политике и дефинисао је још у јуну прошле године које су основне тачке на које немачко министарство мора обратити пазњу када доноси одлуке.

“И ставили су поглавље 35 које је заправо иструмент праћења свега онога што се у дијалогу о нормализацији Београда и Приштине договори, што је договорено и што ће се договорити као мерну јединицу за отварање поглавља“, рекла је Мишчевић додајући да у овом моменту нема сагласности за отварање поглавља 35.

Како каже, зна да је технички то тешко урадити зато што је за отварање било ког поглавља неопходно да Европска комисија најпре представи извештај на основу кога се праве преговарачке позиције, а онда се поглавље и отвара за шта је потребно извесно време.

Мишчевић наводи и да је највише урађено на поглављу 32 (које се односи на финансије) које је и технички могуће отворити, јер су све радње за његово отварање завршене.

Извор: Танјуг