Прочитај ми чланак

НОВА ПОСКУПЉЕЊА: Овакав нас живот чека у Србији следеће године

0

siromastvo(2)

БЕОГРАД – Нови државни намети на енергенте и негазирана пића најављени за почетак 2015. године, уз смањење плата и пензија, утицаће на нови пад куповне моћи, а тиме и на пад бруто друштвеног производа, који би могао да иде до чак седам одсто, што би био рекорд у последњих 10 година.

Последица тога могла би бити нова отпуштања и повећање незапослености, упозоравају економски стручњаци.

– Анализе указују на то да је пад БДП у 2015. неминован. Зависно од индустријске производње и извоза, и нивои пада БДП су различити, од 0,81 одсто до чак 6,99 одсто – наводи Драгован Милићевић, члан Удружења финансијских аналитичара.

На питање који је сценарио најреалнији, одговара да је то пад БДП од четири одсто, што значи смањивање запослених у постојећим фирмама, смањење плата, гашење малих и средњих предузећа.

– Ситуација ће у 2015. бити веома лоша. Склон сам мишљењу да ће пасти увоз због пада индустријске производње, а пашће и тражња, што мора да обори БДП. Инфлација ће бити ниска, а ако се деси дефлација, биће још горе. Немогуће је да после два одсто пада БДП у овој години, пад у 2015. буде мањи. Нема ниједног знака да ће ићи набоље – наводи Милићевић и додаје да извозимо доста кукуруза, али је његова цена пала 30 одсто у овој години, док „Фијат“ не може више да повећа извоз.

Његов колега Љубомир Маџар сматра да је пад БДП од четири одсто превише, те очекује минус од око један одсто.

– Још мање је вероватно да ће бити великог раста у 2016. То би ме баш изненадило, морао бих да признам да сам био незналица. Нема ниједног чиниоца који би деловао охрабрујуће – мале су инвестиције, слаба домаћа тражња, извоз без велике перспективе – поручује Маџар.

С друге стране, најављено поскупљење гаса због додатних транспортних трошкова, као и увођење нових акциза на струју и негазирана пића погураће инфлацију за један до два одсто, барем једнократно.

Извор: Курир